Amerikai stílusú Fahéjas Csiga

 

Ma úgy keltem fel, hogy muszáj csinálnom valami brutál finomságot. Mégpedig: édeset! Van egy kisebb listám arról, hogy miket kellene elkészíteni még... Szembe jött egy “amerikai fahéjas

csiga” nevezetű cucc, amibe beleolvastam és majdnem lefordultam a székről. :D Tehát egy felhő puhaságával megáldott, durván fahéjas cucc, megborítva édes sajtkrémes mázzal... :D

Zárójelesen jegyezném meg, hogy csak a szétdurranás veszélye állított meg abban, hogy az egész tepsivel betoljam. ;)


Hozzávalók kb. 10 darabhoz:


Finomliszt | 650g

Instant élesztő | 25g

Puha vaj | 100g

Só | 1 csipet

Porcukor | 80g

Langyos tej  | 3 dl


Töltelék:

Őrölt fahéj | 2-3 tk

Olvasztott vaj | 150g

Barnacukor | 3 ek


Máz:

Natúr sajtkrém vagy mascarpone | 200g

Olvasztott vaj | 30g

Tej | 3 ek

Porcukor | 1-2 ek






Előmelegítjük a sütőt 170-180C hőfokra.

A tészta hozzávalóit a robotgép edényébe dobáljuk, a lisztet lehetőleg szitáljuk át.

1 es fokozaton kb. 20 percig dagasztjuk.

A keverőből eltávolítjuk, majd szép gömbölyűre formázzuk.

Majd egy nagyobb, kissé kilisztezett tálba pakoljuk át, és 1 órát kelesztjük száraz meleg helyen.

Az utolsó 10 percben elkészítjük a fahéjas kenést. Egy közepes tálban megolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a cukrot, a vanília kivonatot és a fahéjat. Alaposan összekeverjük.

A tésztát egy kilisztezett felületre pakoljuk és kb 1,5 cm vastag téglalap alakra nyújtjuk. A fahéjas masszával alaposan megkenjük és a hosszabbik oldalánál szép szorosra feltekerjük. Kb, 2 cm vastag szeletekre vágjuk és egy magasabb falú, sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk. Letakarva további 30 percet kelesztjük, majd mehet be a sütőbe 15-20 percre.

Ha a csigák alaposan megduzzadtak, esetenként meg is emelkedtek és aranybarna színekben pompáznak, akkor valamit jól csináltunk.

Ha kész, hagyjuk pihenni 5-8 percet.

Közben keverjük ki a mascarponés mázat, majd alaposan kenjük is ki a csigák tetejét. Hagyjuk további 10 percet pihenni.

Kávé mellé ideális, de magában is örömmel fogyasztható

Megjegyzések