Ma úgy keltem fel, hogy muszáj csinálnom valami brutál finomságot. Mégpedig: édeset! Van egy kisebb listám arról, hogy miket kellene elkészíteni még... Szembe jött egy “amerikai fahéjas
csiga” nevezetű cucc, amibe beleolvastam és majdnem lefordultam a székről. :D Tehát egy felhő puhaságával megáldott, durván fahéjas cucc, megborítva édes sajtkrémes mázzal... :D
Zárójelesen jegyezném meg, hogy csak a szétdurranás veszélye állított meg abban, hogy az egész tepsivel betoljam. ;)
Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
Finomliszt | 650g
Instant élesztő | 25g
Puha vaj | 100g
Só | 1 csipet
Porcukor | 80g
Langyos tej | 3 dl
Töltelék:
Őrölt fahéj | 2-3 tk
Olvasztott vaj | 150g
Barnacukor | 3 ek
Máz:
Natúr sajtkrém vagy mascarpone | 200g
Olvasztott vaj | 30g
Tej | 3 ek
Porcukor | 1-2 ek
Előmelegítjük a sütőt 170-180C hőfokra.
A tészta hozzávalóit a robotgép edényébe dobáljuk, a lisztet lehetőleg szitáljuk át.
1 es fokozaton kb. 20 percig dagasztjuk.
A keverőből eltávolítjuk, majd szép gömbölyűre formázzuk.
Majd egy nagyobb, kissé kilisztezett tálba pakoljuk át, és 1 órát kelesztjük száraz meleg helyen.
Az utolsó 10 percben elkészítjük a fahéjas kenést. Egy közepes tálban megolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a cukrot, a vanília kivonatot és a fahéjat. Alaposan összekeverjük.
A tésztát egy kilisztezett felületre pakoljuk és kb 1,5 cm vastag téglalap alakra nyújtjuk. A fahéjas masszával alaposan megkenjük és a hosszabbik oldalánál szép szorosra feltekerjük. Kb, 2 cm vastag szeletekre vágjuk és egy magasabb falú, sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk. Letakarva további 30 percet kelesztjük, majd mehet be a sütőbe 15-20 percre.
Ha a csigák alaposan megduzzadtak, esetenként meg is emelkedtek és aranybarna színekben pompáznak, akkor valamit jól csináltunk.
Ha kész, hagyjuk pihenni 5-8 percet.
Közben keverjük ki a mascarponés mázat, majd alaposan kenjük is ki a csigák tetejét. Hagyjuk további 10 percet pihenni.
Kávé mellé ideális, de magában is örömmel fogyasztható
Megjegyzések
Megjegyzés küldése