Nem olyan rég egy sorozatban láttam, hogy mennyire egészséges a Lila édesburgonya és, hogy Ázsiában mennyire sokat fogyasztják:P Annyira nem tudtam, hogy merre induljak érte, de amikor elmentem a piacra kiderült itthon is lehet kapni és épp szezonja van:D Vettem is pár darabot. A másik jó sztori a főzőbanánhoz kapcsolódik, ugyanis féltem a kipróbálásától. Egyik nap, egy teljesen random alkalommal, egy bioboltban leküzdöttem a félelmeimet és snack címszóval egy főzőbanán chipset emeltem el (sózott-fokhagymás) és brutál nagy lett a szerelem. Így nyilván ezt is ki kellett próbálnom airfryerben….
Tekintve, hogy milyen rég volt tofu, gondoltam egy indiai style tofu raguval helyezem fel az ire a pontot.
Hozzávalók 2 fő részére:
Lila édesburgonya | 2 nagyobb
Mandulatej | 1-2dl
Vaj | 1 tk
Só és bors | ízlés szerint
Lestyán | 1 tk
Főzőbanán | 2 nagyobb
Natúr tofu | 350g
Kókusz krém | 2 ek
Chili | 2 tk
Passata | 1 ek
Jamaikai curry | 1 tk
Római kömény | 1 tk
Zöld kardamom | 1/2 tk
Vöröshagyma | 2
Fokhagyma | 4 gerezd
A raguval kezdtem a bíbelődést, amihez lepirítottam, a hagymákat, majd a tofut, és hozzáadtam a fűszereket, amivel szépen át pirítjuk az egészet. Mehet hozzá 2 tk paradicsom passata. Alapos pirítás veszi kezdetét, mivel az odapirult paradicsom nagyon jó ízeket kölcsönöz majd. Ha kellően pirultak a serpenyőben tartózkodó hozzávalók, dobunk mellé tetemes mennyiségű chilit.(Nyilván ha valaki nem szereti a csípős ételeket akkor ezt a lépést nyugodtan ki lehet hagyni!:D) Egy kevés pirítás után felhúzzuk vízzel, összeforraljuk, majd adjuk hozzá a kókuszkrémet. Keverjük át és lefedve 10-15 percig főzzük.
Közben oda lehet tenni forrni vizet. A Lila burgonyát 2 opciónk van elkészíteni, vagy főzzük vagy sütőben. Én most a főzés választottam, így lobogó só vízben puhára főztem a darabolt burgonyát.
Ameddig ezekre várunk, addig se töltsük tétlenül az időnket. A banánt meghámozzuk, majd szeletelővel vékony szeletekre vagdossuk. Egy nagyobb tálba helyezzük, adunk hozzá egy kevés olajat, majd sózzuk és borsozzuk. Ha van airfryerünk mehet is bele 200C hőfokon 15-20 percre néha átforgatva.
Ha nincs akkor a sütőben 250 fok körül ugyanígy. Ha burgonyánk megpuhult elzárhatjuk a ragu alatt is a tüzet. A burgonyát szűrjük le, majd mehet egy nagyobb tálba. Adunk hozzá vajat és tejet vagy ha vegánok vagyunk akkor az alternatív verziókat. Nyomóval határozottan pürésítjük, közben adunk hozzá pár pikáns fűszert, mondjuk chilit, lestyánt, sót és borsot.
Már csak tálalnunk kell!
Egi!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése