Sütőtökkrémleves, Gyömbérrel és Chilivel, Fokhagymás pirítós


 

Jöhetnek az ünnepi kaják! :D Karácsonyfát mondjuk már szeptemberben lehetett kapni, de nem baj... Nincs mese, idén is a sütőtök lesz a menő! Azt nagyon szeretjük ilyenkor. Egy sütőtök krémlevessel kezdeném az ünnepi menüsort, amit gyömbérrel és chilivel dobunk fel. Ezt pedig nagyon jól kíséri a tejszínes-parmezános krémesség. Ha ez még nem lenne elég, isteni fokhagymás krutonnal tálaljuk!


Hozzávalók 2-3 fő részére:


Sütőtök | 1 közepes méretű

Gyömbér | 1 ujjnyi darab

Chili pehely |1-2  tk

Vöröshagyma | 1 közepes fej

Fokhagyma | 3 gerezd

Kovászos kenyér | 3-4 szelet

Só és fekete bors | ízlés szerint

Rozmaring | minimális mennyiség

Parmezán jellegű sajt, reszelve | 1-2 ek

Vaj | 1 tk


 A sütőtököt elősütjük 220C hőfokon.

Ha kész, egy közepes lábosban olajat hevítünk, majd 2 ek olajat és egy kevés vajat hevítünk. Mehetnek bele a hagymák, majd 4-5 perc pirítás.

A sült tököt felkockázzuk, a hagymát pedig fűszerezzük és hozzáadjuk a gyömbért. Átkeverjük, majd jöhet hozzá a sütőtök. Alaposan átforgatjuk és dinszteljük 2-3 percig. Felhúzzuk alaplével és vízzel. Lefedve főzzük kb. 20 percet. Adunk hozzá 100 ml tejszínt és a parmezánt. Botmixerrel az egészet átmixeljük. A végén sózzuk borsozzuk. Fokhagymás krutonnal és chili szórással tálaljuk, igény szerint tejszín és olaj cseppekkel díszíthetjük. 

Megjegyzések