Hagymás Bab

 


Vannak ikonikus pillanatok az életünkben, amelyek meghatároznak minket később. Azt hiszem velem akkor történtek ilyenek, amikor leültem egy Bud Spencer és Terence Hill film elé. Egyből éreztem, hogy valami különleges történik. Szerintem nem túlzás, ha azt mondom, hogy generációkon átívelő alkotásokról van szó. Sok esetben feltűnik a színen az azóta ugyancsak ikonikussá váló étel, ami mellett nem mehetünk csak úgy el, ahogy az ételt kísérő párbeszéd mellett sem.

"Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal!"


Hozzávalók:


Vöröshagyma | 400g

Pirított hagyma | 4-5 ek

Fehér bab | 1 konzerv

Fokhagyma | 4 gerezd

Őrölt füstölt paprika | 1 ek

Őrölt kömény | 1 tk

Só és fekete bors | ízlés szerint

Alaplé | 2 dl

Víz | 2 dl

Olaj | 3 ek



A hagymát kétféleképpen vágjuk fel, az egyik esetben aprítjuk, a másik esetben szeleteljük. Kb 250 g kerül aprításra 150 g pedig szeletelésre. Egy közepes lábosban 2-3 ek olajat hevítünk, majd elkezdjük lepirítani a 250g aprított hagymát. Kb. 5-6 perc alatt kész, ekkor hozzáadjuk a fokhagymát, amivel szintén 2-3 percig pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen le.

Ha kész, lehúzzuk a tűzről és megpakoljuk a fűszerekkel. Elkeverjük, majd jöhet hozzá a bab. Az egészet felhúzzuk 2 dl alaplével és 2 dl vízzel. Lefedve főzzük x percig. Utolsó simításként hozzáadjuk a pirított hagymát, amivel 1-2 perc alatt készre forraljuk.

Megjegyzések