Mi az? Pár darab tojásból és egy kevés tejből készül, de elég nagy császár a desszertek között! :D
És mazsolával vagy mazsola nélkül?! Nagy dilemma, de én a mazsola nélküli verzióra szavazok. De szerencsére kaptam házi meggylekvárt, úgyhogy nem maradnak el az élvezetek. ;)
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
Liszt | 130 g
Tojás, szétválasztva | 4
Tej, langyos | 3dl
Porcukor | 4 ek
Barnacukor | 3-4 ek
Vanília kivonat | 1 ek
Vaj
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adunk 1-2 csipet sót, majd elkezdjük kemény habbá verni. Amikor félúton járunk adunk hozzá 2 ek porcukrot és befejezzük a folyamatot. A sárgájához adunk 1 ek porcukrot, a lisztet, a vaníliát és keverés közben részletekben a tejet. Ha szép csomómentesre kevertük, mehet hozzá a fehérje hab, amit óvatosan elkeverünk a sűrű masszában. Egy nagyon szép habos, levegős állagot kell kapnunk. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd dobunk rá egy kocka vajat.
Mehet hozzá a tészta egy része, amit szépen elegyengetünk. Isteni aranybarnára pirítjuk mind a két oldalát. Fordításnál legyünk óvatosak, mert előfordul, hogy még híg a teteje.
Ha elértük a kívánt pirulási szintet, akkor kivesszük és egy picit félre rakjuk. A serpenyőben barna cukrot olvasztunk, majd visszadobjuk rá a tésztát. Két fakanál segítségével jó rusztikusan elkezdjük morzsává szaggatni és összerázzuk. Ezzel készen is vagyunk, mehet a tálalás. Kevés porcukor, lekvár!;)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése