Ideális ünnepi fogás lehet karácsonyra amennyiben nem fogyasztunk húst. Az élményeket fokozva nem árt hozzá készíteni angol puddingot. Ezt könnyen el lehet rontani, de ha odafigyelünk a lépésekre, akkor egy csodás kiegészítő a tányéron. Ezúttal nem lesz benne a receptben, mivel annak külön receptet szenteltem korábban. Ezek mellé egy Észt jellegű burgonya salit készítek és megbolondítjuk még egy kis gyömbéres-chilis-mézes sült répával is.
Hozzávalók:
Fasírt:
Lencse | 1 csésze
Gomba | 2
Vöröshagyma | 1 közepes
Panírmorzsa | 2 ek
Fokhagyma | 2 gerezd
Természetes füst | 1 tk
Vegán nem hús | 1 csésze
Liszt | 1 ek
Bbq szósz | 2 ek
Szilvalekvár | 2 tk
Sárgarépa | 3-4
Chili pehely | 1 tk
Méz | 1 tk
Burgonyasaláta:
Burgonya | 3-4 közepes
Majonéz | 2 ek
Savanyú uborka, szeletelve | 4-5
Tejföl | 1 ek
Kapor |1 csokor
Vörösbor ecet | 1 ek
A sütőt 200 C hőfokon előmelegítjük.
A vagdalthoz tartozó hozzávalókat, kivéve a hagymákat egy robotgépbe dobáljuk.
Egy közepes serpenyőben olajat hevítünk, majd mehet hozzá a hagyma. Sózzuk és 5-6 perc alatt készre pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát és a reszelt répát. További 5-6 perc pirítás. Mehet a hagymás ragu a blenderbe a többi hozzávaló mellé. Fűszerezzük, ízesítjük, majd alaposan összedolgozzuk. A nyert masszát kihűtjük, majd min 30, de inkább 60 percre a hűtőbe helyezzük.
Egy kevés olajat hevítünk egy közepes serpenyőben, majd vizes kézzel fasírtokat formázunk, amiket 5-6 perc (oldalanként) kis/közepes lángon aranybarnára sütjük.
Közben összeállítjuk a kenőanyagot, amihez a fent felsoroltakat egy kisebb tálkában összekeverjük. Ecsettel időszakonként megkenjük a tetejét a szósszal.
Neki is ugorhatunk a krumplisalinak, amihez a főtt burgonyát össze kell kevernünk az alapanyagokkal és kész is.
A répákkal mindössze annyi dolgunk van,hogy felezzük, majd olívaolajat locsolunk rá, befűszerezzük, majd “arccal” lefelé egy sütőpapírral fedett gáztepsire pakoljuk és bedobjuk a sütőbe 10-15 percre vagy amíg szép aranybarnák nem lesznek. Ha szép aranybarna az egyik fele, fordítunk rajtuk. A végén egy kevés mézet pergetünk rá.
Ha van rá érkezésünk készítsünk mellé angol puddingot, ami köretként istenien szuperál.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése