Tehát: adott egy pagoda karfiol, amit a jól kiépült termelői kapcsolatok által, extra jó áron tudtam beszerezni. A kérdés már csak az: mégis mi készüljön belőle? Mivel rakott dolgokat viszonylag keveset csinálok, hamar erre esett a választás. Így hát ismét bevethettem az évek során tökéletesre fejlesztett töltelék receptemet.
Akkor essünk is neki;)
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
Pagoda karfiol, rózsákra bontva | 1 kg
Tejföl | 1 közepes doboz
Trapista sajt | Szórás a tetejére
Töltelék:
Rizs, előfőzve | 1 csésze
Barna csipetke, aprítva | 5 fej
Darált nem hús | 2 csésze
Vöröshagyma, aprítva | 1 nagyobb fej
Fokhagyma, zúzva, aprítva | 3 gerezd
Őrölt fűszerpaprika | 1-2 tk
Őrölt kömény | 1 tk
Füst folyadék | 1 tk
Só és fekete bors | 2-2 csipet
Zöldség alaplé | 2dl
Liszt | 1-2 ek
Zsemlemorzsa | 1 csapott ek
Tojás | 1
A töltelékkel kezdjük a műveleteket, mivel ennek 1-2 óra pihenésre van szüksége.
Szóval a rizst készre főzzük, majd a hagymákat megtisztítva, felaprítva kevés olajon pirítani kezdjük kb 5-6 percig. Közben a gombákat megmossuk, majd aprítjuk, egészen kicsi darabokra. Hozzáadjuk a hagymához, majd további 2-3 percig pirítjuk. Jöhet hozzá a darált nem hús, amivel ugyanígy járunk el.
Mehetnek a fűszerek, majd az alaplé, amivel az egészet összeforraljuk. Ha már kellőképpen elfőttek a felesleges levek és egy szaftosabb állagot kaptunk, mehet hozzá a rizs. Alaposan összekeverjük, majd az egészet kihűtjük.
Ha a keverékünk már egyáltalán nem meleg, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a morzsát. Alaposan összedolgozzuk, majd mehet a hűtőbe min. 30 percre, de inkább 1 órára pihenni.
Közben a karfiolt rózsákra bontjuk, felezzük, majd lobogó sós vízben 5-10 percig főzzük.
Ha kész, nincs más dolgunk mint előmelegíteni a sütőt 200 C hőfokon és összerakni az ételünket egy közepes kerámia tepsiben (ideálisabb ha magasabb falú és legalább 3 réteget feltudunk építeni).
Egy vékonyabb adag töltelékkel kezdjük az építkezést, majd jöhet egy réteg karfiol, végül egy réteg tejföl. Ezt ismételjük ameddig lehetséges és alapanyagunk is van. Az utolsó réteg nálam egy vékony réteg reszelt sajtból áll, hogy kicsit feldobja az eseményt.
Ha megvagyunk, repülhet be a sütőbe 15 percre, majd 5 perc grill fokozaton, hogy szép piros legyen:P
Megjegyzések
Megjegyzés küldése