Grízes Tészta

 

Van 2 hozzávaló, amit érdemes néha összemixelni! ;) Ők pedig: a pirított gríz, és a széles metélt! Na meg egy üveg isteni házi lekvár se rossz hozzá. Jó jó, ez sem a legnehezebb étel a földön… :D Ennek ellenére mindig is imádtam, szóval nyilván bekerül a repertoárba.


Hozzávalók 3-4 fő részére:


Vaj | 100g

Búzadara | 450g

Széles metélt | 500 g

Porcukor

Barack lekvár

Forralt víz | kb. 0,6 liter

Só | 3 csipet


Egy közepes lábosban lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát.

Egy másik közepes lábosban vajat olvasztunk és hozzáborítjuk a búzadarát. Folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk kis/közepes lángon, vigyázva, hogy ne égjen le. Egy kisebb lábosban felforraljuk a fenti mennyiségű vizet, majd a lepirított grízhez öntjük. Átkeverjük, főzzük 1 percig, majd letakarva hagyjuk pihenni fedő alatt 5-10 percig. Közben néha keverjük meg. Sózzuk, majd a leszűrt tésztát az aranybarna darával alaposan összeforgatjuk. 

Nehéz elhinni, de készen is vagyunk. Ideális házi baracklekvárral és porcukorral tálalni, de bármi más, általunk kedvelt lekvárt is használhatunk.

Megjegyzések