Tojásleves


 

És akkor menjen tovább a tojással való flexelés… meg hát leves is régen volt már. ;) Mikor összeszedtem elméletben a menza recepteket, a tojásleves volt az, aminél feltűnően azt tapasztaltam, hogy sokkal kevésbé tartalmas és ízletes, mint amit otthon készítettek a nagyszüleim. Át is néztem a recepteket, de szinte mindenhol ugyanazt a sémát találtam, míg nem megnéztem egy Street Kitchen-es videót, ahol reszelt burgonya került a leveshez. ;) Egyből belém is hasított az érzés, hogy ez volt az a plusz, ami nagyon eredetivé tette a régebbi recepteket és ízeket. Szóval tökre nem a nagy dolgok és a durva csavarok miatt lehet jobb valami… néha csak egy egyszerű, hétköznapi kis extra és már meg is van a csoda.


Hozzávalók:


Olívaolaj/Étolaj | 2-3 ek

Őrölt kömény | 1 tk

Őrölt paprika | 2 tk

Őrölt fekete bors | 1 tk

Zöldség alaplé | 3 dl

Víz | 2-3 dl

Vöröshagyma, reszelt | 1/2

Fokhagyma reszelt | 2 gerezd

Babérlevél | 2

Ecet | kb. 1 tk

Só | 1 nagy csipet

Cukor | 1 csipet

Tojás | 4

Burgonya, reszelve | 1 közepes

Friss petrezselyem finomra aprítva | 1 csokor



Egy közepes lábosban olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a hagymákat. Kis lángon 6 percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről hűlni. Ha kissé kihűlt, hozzáadjuk a borsot, a köményt és a paprikát, majd alaposan elkeverjük. Visszahelyezzük a tűzre és elkezdjük hevíteni. Hozzáadjuk a vizet és az alaplevet és forralni kezdjük. Közben lereszeljük a burgonyát és hozzáadjuk. Ez szépen feloldódik a levesben ezzel sokkal gazdagabbá téve az élményeket. Mehet hozzá a só, a cukor és az ecet, majd egy átkeverés. Ha leves felforrt, felütjük a tojásokat egy kisebb tálba és kevés sóval és borssal karöltve felverjük. Egy habverő segítségével, folyamatos kevergetés mellett a levesbe csurgatjuk a felvert tojást. Nagyon picit forraljuk tovább. Közben felaprítjuk a petrezselymet.

2-3 perc alatt kész is, majd ha levettük a tűzről, akkor adjuk csak hozzá az aprított petrezselymet. Tálaláskor egy ek. tejföllel bolondíthatjuk. 

Megjegyzések