És akkor menjen tovább a tojással való flexelés… meg hát leves is régen volt már. ;) Mikor összeszedtem elméletben a menza recepteket, a tojásleves volt az, aminél feltűnően azt tapasztaltam, hogy sokkal kevésbé tartalmas és ízletes, mint amit otthon készítettek a nagyszüleim. Át is néztem a recepteket, de szinte mindenhol ugyanazt a sémát találtam, míg nem megnéztem egy Street Kitchen-es videót, ahol reszelt burgonya került a leveshez. ;) Egyből belém is hasított az érzés, hogy ez volt az a plusz, ami nagyon eredetivé tette a régebbi recepteket és ízeket. Szóval tökre nem a nagy dolgok és a durva csavarok miatt lehet jobb valami… néha csak egy egyszerű, hétköznapi kis extra és már meg is van a csoda.
Hozzávalók:
Olívaolaj/Étolaj | 2-3 ek
Őrölt kömény | 1 tk
Őrölt paprika | 2 tk
Őrölt fekete bors | 1 tk
Zöldség alaplé | 3 dl
Víz | 2-3 dl
Vöröshagyma, reszelt | 1/2
Fokhagyma reszelt | 2 gerezd
Babérlevél | 2
Ecet | kb. 1 tk
Só | 1 nagy csipet
Cukor | 1 csipet
Tojás | 4
Burgonya, reszelve | 1 közepes
Friss petrezselyem finomra aprítva | 1 csokor
Egy közepes lábosban olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a hagymákat. Kis lángon 6 percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről hűlni. Ha kissé kihűlt, hozzáadjuk a borsot, a köményt és a paprikát, majd alaposan elkeverjük. Visszahelyezzük a tűzre és elkezdjük hevíteni. Hozzáadjuk a vizet és az alaplevet és forralni kezdjük. Közben lereszeljük a burgonyát és hozzáadjuk. Ez szépen feloldódik a levesben ezzel sokkal gazdagabbá téve az élményeket. Mehet hozzá a só, a cukor és az ecet, majd egy átkeverés. Ha leves felforrt, felütjük a tojásokat egy kisebb tálba és kevés sóval és borssal karöltve felverjük. Egy habverő segítségével, folyamatos kevergetés mellett a levesbe csurgatjuk a felvert tojást. Nagyon picit forraljuk tovább. Közben felaprítjuk a petrezselymet.
2-3 perc alatt kész is, majd ha levettük a tűzről, akkor adjuk csak hozzá az aprított petrezselymet. Tálaláskor egy ek. tejföllel bolondíthatjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése