Shakshuka

 

Arab lecsó, magyar alapanyagokból… durva, mi?

Szóval kaptam egy nagy doboz zöldséget egyenesen a délegyházi szentesi kertből!

A legnagyobb kedvenceimet tartalmazta, amik nagyon jól jöttek ilyen ínséges időkben. :D Szóval begyújtok alájuk és megnézzük mennyire lesz zamatos a lecsóm. :D A fűszerezést persze felturbózzuk, korianderrel, édesköménnyel, kardamommal és római köménnyel… a végén pedig fetával, friss korianderrel és házi gluténmentes naan kenyérrel bolondítom! :D


Hozzávalók:


Kápia paprika | 2

Tv paprika | 1

Vöröshagyma | 2 fej

Fokhagyma | 3 gerezd

Fürtös paradicsom

Sűrített paradicsom

Zöld erős paprika | 1

Feta

Friss koriander



Fűszer mix mozsárban:



Édeskömény

Koriander mag

Egész fekete bors

Durva só

Őrölt Fahéj | 1 csipet

Őrölt római kömény | 2 csipet

Őrölt zöld kardamom  | 1 csipet



Előkészülünk, megtisztítjuk és felszeletelünk minden zöldséget.

Ezzel tisztán tarthatjuk a környezetünket és maga a főzési folyamat is gyorsabbá válik.

Olívaolajon megpirítjuk a hagymákat, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot.

Én ha épp nem kapok szép friss parikat, akkor hámozott konzerv paradicsomot használok.

Ezt dinszteljük 3-4 percet, majd felhúzzuk vízzel. Lefedve főzzük 30-40 percet, majd fűszerezzük. A főzési folyamat végén adjunk hozzá 1 ek sűrített paradicsomot.

Én egyébként alap fűszerezéssel szoktam elkészíteni a lecsóalapot, majd amikor előveszem, újra fűszerezem ha shakshukaként akarom fogyasztani. Most viszont az egészet befűszereztem arab lecsónak, amiből átszedtem egy vas vagy zománc edénykébe kb. 2 merőkanálnyit, amire 2-3 tojást ráütünk. Lefedjük és magas lángon hagyjuk, hogy a tojás átsüljön. Ha kész, morzsolhatunk rá fetát, és aprított friss koriandert. Utóbbi erősen ajánlott.

Megjegyzések