Klasszikus Menzás Borsófőzi, Extra Vega Fasírt

 


Itt az idő elővenni az olcsóbb kategóriás ételeket, tekintve, hogy lassan kölcsönt kell felvenni egy bevásárláshoz. :)) Nyilván a legjobb lehetőség a menzakaják választása, amit jelen esetben "vegásítani" fogunk. Rengeteg emléket szakít fel, amikor végig mentem a listán, hogy mik is voltak a terítéken. A klasszikus ételek visszarepítenek minket a régi szép időkbe, és simán rá lehet jönni, hogy basszus nem is voltak olyan rosszak.

A receptben, a nem olyan régen tökéletesített fasírt receptemet használtam, érdemes rá odafigyelni. :P


Főzelék hozzávalók 3-4 adagra:


Vaj | 50 g

Petrezselyem | 1 csokor

Só ès bors | 1-1 csipet

Zöldborsó | 500 g

Fűszer paprika | 1 csipet

Cukor | 1 csipet

Fokhagyma | 1 gerezed

Víz | 150 ml

Termelői tej | 350 ml

Liszt | 2 tk


Fasírt:


Svéd bútorüzlet darált “hús” |

Gomba, aprítva | 2

Vöröshagyma | 1/2

Fokhagyma | 1 gerezd

Fűszerpaprika | 2 tk

Fekete bors | 1 tk

Őrölt kömény | 1/2 tk

Császár zsemle, tejben áztatva | 1

Zsemlemorzsa | 1 ek

Tojás | 1

Liszt | 1/2 ek



Első körben a fasírttal kezdek foglalkozni, mivel ennek pihennie kell kb 1 órát a hűtőben. Szóval a darált “húst” kiolvasztjuk, majd egy közepes serpenyőben, kevés olajon vöröshagymát és fokhagymát pirítunk, majd hozzáadjuk a gombát. Együtt pirítjuk 3-4 percig, majd mehet az egész egy közepes tálba. Jöhetnek a fűszerek, kömény, a paprika, a só és bors. Adunk hozzá egy kisebb tojást, panírmorzsát és a lisztet. Összegyúrjuk és letakarva bedobjuk a hűtőbe 1 órára.

Közben egy lábosban vajat és egy kevés olajat hevítünk. A friss petrezselyem szárait levágjuk, és finomra aprítjuk. Mehet a lábosba, 1 gerezd fokhagymával együtt. Kis/közepes lángon pirítjuk 2-3 percig, majd jöhet hozzá a kiolvadt borsó. Összeforgatjuk, adunk hozzá 1 csipet borsot és 1 csipet fűszer paprikát, 1 nagy csipet cukrot és sózzuk.

Felhúzzuk vízzel, hagyjuk felforrni, majd lefedve 20 percig főzzük. Mehet bele a tej, amivel szintén felforraljuk. Ha kész, csinálunk egy habarást, azaz egy kisebb tálkában egy nagyobb kanál lisztet csomómentesre keverünk egy kevés vízzel, és folyamatos kevergetés mellett, a főzelékhez adjuk. Feljebb vesszük a lángot és hagyjuk besűrűsödni néha megkeverve.

Utolsó lépésként csekkoljuk le az ízeket és ha valami nem okés pótoljuk azt. Levesszük a tűzről és rögtön hozzáadjuk az aprított petrezselyem levelet. Elkeverjük, majd egy mélyebb zománc edényben bő olajat hevítünk kis lángon. Most jön egy kis csalás, mivel a fasírtunk nyilván máshogy viselkedik, mint a hagyományos, ezért bepanírozzuk a szokásos módon. Készítünk elő egy tálka tojást, lisztet és zsemlemorzsát. Kivehetjük a masszát, amiből nedves kézzel közepes méretű labdákat formázunk, majd meghempergetjük a már jól ismert sorrendben a panírozó állomáson. Mehetnek bele az olajba és szépen lassan aranybarnára sütjük.

A főzelékkel együtt tálaljuk. 

Egi!

Megjegyzések