Forró Arancini


 

Az olasz rizsgolyó! Belül forró olvadt sajt és isteni ragu... kirántva! :D

Ez sem a diétás kategóriába tartozik, de hát melyik olasz étel kalóriaszegény? :Ddd

Az étel tök jól húzódik meg a streetfood vonal és a hétköznapi ebéd vonala között, nagyon jól lehet alkalmazni az otthon megmaradt hozzávalók felhasználását. A rizs alapot kicsit pepecselős megcsinálni, de szerencsére minél többet pihen a hűtőben annál jobb, szóval simán lehet előre dolgozni.


Hozzávalók:


Risotto rizs | 75 g

Vaj | 1 tk

Száraz fehér bor | 1 dl

Vöröshagyma | nagyobb fej 1/2

Fokhagyma | 2 gerezd


Ragu:


Vöröshagyma | 1/2

Fokhagyma | 2 gerezd

Gomba, aprítva | 3 fej

Paradicsom hús | 1/2 konzerv

Passata | 1 ek

Bazsalikom

Petrezselyem, aprítva | 1 csokor

Parmezán jellegű sajt

Oregánó | 1 tk

Só és fekete bors | ízlés szerint

Mozzarella |

Zeller szár, reszelve | 1

Sárgarépa, reszelve | 1

Zöldborsó | 2 ek

Száraz fehér bor | 1 dl

Vaj | 1 tk



Elsőként a raguval kezdünk foglalkozni, amihez lepirítjuk a sofrítót, majd adunk hozzá fokhagymát és gombát. Szintén lepirítjuk, majd jöhet a paradicsom hús és egy kevés víz. Főzzük kb 20 percet, közben fűszerezzük. Adunk hozzá 2 ek zöldborsót is.

Odarakjuk a rizst egy közepes serpenyőben, olívaolajon egy kevés reszelt vöröshagymával és fokhagymával. Átforgatjuk, és adunk hozzá 2 ek passátát és 1 ek a raguból. Ismét egy alapos forgatás, majd hozzáadunk egy kevés vajat és 1 dl bort, majd fűszerezzük.

Elkeverjük és innentől kb. olyan mintha risottót készítenénk, felhúzzuk alaplével és kevergetve hagyjuk elfőni a folyadékot. Ezt addig ismételgetjük míg a rizs fog keményre fő. Ebben az esetben hagyjuk elfőni a levet és nem hagyjuk meg szaftosra. Kihűtjük és mehet be a hűtőbe 1 órára kb.

Közben a ragu is elkészült, ezt is félre tehetjük pihenni. Az idő elteltével előkészítjük a panírozáshoz a terepet, az állomásokat. Olajat hevítünk (alacsony, közepes lángon), a mozzarellát felkockázzuk olyan méretre, ami egy tenyérnyi golyóba belefér.

Ha kész, kivehetjük a rizst, ami a hűtés hatására összeáll és masszívabb, formázhatóbb állagot ölt. Adunk hozzá egy alapos szórás parmezán jellegű sajtot és petrezselymet. Összekeverjük.

A ragut egy kisebb tkval fogjuk adagolni. Hideg vizes kézzel tudjuk a legjobban formázni a gombócokat. Egy szemre megfelelő adagot szét nyomunk a tenyerünkben a rizsből, majd jöhet 1 kanálnyi a raguból, a sajt, még egy kis kanál a raguból és végül bezárjuk még egy adag rizzsel. Összenyomkodjuk, és a 2 tenyerünk között görgetve, szép kerek gombócot formázunk. Mehet a lisztben egy forgatás, majd a tojásban, végül pedig a zsemlemorzsában. Átemeljük az olajba és szép aranybarnára sütjük. Ezt ismételgessük, míg van alapanyagunk.

A kész golyókat rácsos szűrőn hagyjuk lecsöpögni, ezáltal finom ropogós marad.

Egy kissé mélyebb tányérban tálaljuk, egy határozott adagot pakolunk a raguból, majd erre rakjuk a golyókat, 2-3 darab ideális egy főnek. Jöhet egy szórás a parmezán jellegű sajtból, majd egy pár bazsi levél. ;)) 

 

Egi!!

Megjegyzések