Ultimate Indiai Ragu, Papadam, Lágy Joghurt, Mango chutney

 

Gyors, de annál ellenállhatatlanabb ragu, roppanós pappadammal, sült tofuval. 

Egyszer fogyasztottam, indiai étteremben papadamot, és azonnal bele is szerettem. Bár bevallom nálam mindig is a naan lesz az első! :P Csak azt már professzionálisan készítem... Haha! Ehhez a kajához bármelyik tökéletes.


Elég gyakran készítek ilyen, vagy ehhez hasonló ragus ételeket, mert úgy gondolom, hogy minden tápanyag fellelhető benne és a végtelenségig lehet variálni. Ha a fűszerekkel óvatosan bánunk és kissé mérsékeljük kevésbé megterhelő a dolog. :)



Hozzávalók: 


Vöröshagyma | 1 közepes

Fokhagyma | 2 gerezd

Gyömbér | 1 újnyi

Édesburgonya | 1 közepes

Vörös lencse | 1 csésze

Csicseriborsó | 2 csésze

Vörös curry | 1-2 tk

Turmeric | 1 tk

Zöld kardamom | 1/2 tk

Őrölt koriander | 1/2 tk

Őrölt római kömény | 1/2 tk

Füstölt őrölt paprika | 1 tk

Só és bors 

Víz/alaplé | 500 ml

Paradicsom passata | 2 ek

Pácolt tofu

Vaj | 1 tk

Joghurt | 1 ek

Mango chutney | 1 tk


Előmelegítjük a sütőt 200C hőfokra. 

Míg melegszik, elkezdjük előkészíteni a zöldségeket. A csicseriborsónak eltávolítjuk a héját, az édesburgonyát hámozzuk, majd kockákra vágjuk, a hagymákat felaprítjuk, a gyömbért lereszeljük. Mire ezekkel végzünk a sütő kiváló állapotban lesz. :P

A tofut kicsomagoljuk és bedobjuk 10-10 percre. Közben nekiesünk a ragunak, azaz a vöröshagymát elkezdjük pirítani 4-5 percig. Mehet hozzá a fokhagyma és a gyömbér és egy újabb 3 perc pirítás. 

A tofut vegyük ki és kockázzuk fel. Igazából annyi dolgunk van továbbá, hogy hozzáborítjuk a raguhoz csicserit, a lencsét és az édesburgonyát, alaposan átforgatjuk, majd befűszerezzük. Mehet hozzá passata és a curry pasta, majd felhúzzuk vízzel vagy zöldség alaplével ha szoktunk eltenni ugye. :)) Elkeverünk mindent, majd lefedve pároljuk az egészet. A burgonya legyen a mérvadó, ha az megpuhult már jók is vagyunk. Ekkor hozzáadjuk a kókuszkrémet és 1/2 lime levét. Utófűszerezzük ha szükséges, sózzuk, borsozzuk és lényegében készen is vagyunk. Ezeket a típusú ragukat lehet simán csak rizzsel, (basmati vagy jázmin ajánlott ;) ) vagy naannal fogyasztani, én most a pappadamot választottam, mert azt ritkán eszek hozzá. Szóval hogy is néz ki a tányérunk... kicsit mélyebb legyen, mehet bele egy határozott adag ragu, majd rá friss bébispenót levelek, erre jönnek a tofu kockák, majd selymesítjük isteni zsíros joghurttal, a végén pedig megkoronázzuk egy teáskanál mango chutneyval. Az ízélményt úgy tudnám legjobban lefesteni, hogy kb olyan, mint egy lórúgás arcba. :))

Egi!

Megjegyzések