Gyors, de annál ellenállhatatlanabb ragu, roppanós pappadammal, sült tofuval.
Egyszer fogyasztottam, indiai étteremben papadamot, és azonnal bele is szerettem. Bár bevallom nálam mindig is a naan lesz az első! :P Csak azt már professzionálisan készítem... Haha! Ehhez a kajához bármelyik tökéletes.
Elég gyakran készítek ilyen, vagy ehhez hasonló ragus ételeket, mert úgy gondolom, hogy minden tápanyag fellelhető benne és a végtelenségig lehet variálni. Ha a fűszerekkel óvatosan bánunk és kissé mérsékeljük kevésbé megterhelő a dolog. :)
Hozzávalók:
Vöröshagyma | 1 közepes
Fokhagyma | 2 gerezd
Gyömbér | 1 újnyi
Édesburgonya | 1 közepes
Vörös lencse | 1 csésze
Csicseriborsó | 2 csésze
Vörös curry | 1-2 tk
Turmeric | 1 tk
Zöld kardamom | 1/2 tk
Őrölt koriander | 1/2 tk
Őrölt római kömény | 1/2 tk
Füstölt őrölt paprika | 1 tk
Só és bors
Víz/alaplé | 500 ml
Paradicsom passata | 2 ek
Pácolt tofu
Vaj | 1 tk
Joghurt | 1 ek
Mango chutney | 1 tk
Előmelegítjük a sütőt 200C hőfokra.
Míg melegszik, elkezdjük előkészíteni a zöldségeket. A csicseriborsónak eltávolítjuk a héját, az édesburgonyát hámozzuk, majd kockákra vágjuk, a hagymákat felaprítjuk, a gyömbért lereszeljük. Mire ezekkel végzünk a sütő kiváló állapotban lesz. :P
A tofut kicsomagoljuk és bedobjuk 10-10 percre. Közben nekiesünk a ragunak, azaz a vöröshagymát elkezdjük pirítani 4-5 percig. Mehet hozzá a fokhagyma és a gyömbér és egy újabb 3 perc pirítás.
A tofut vegyük ki és kockázzuk fel. Igazából annyi dolgunk van továbbá, hogy hozzáborítjuk a raguhoz csicserit, a lencsét és az édesburgonyát, alaposan átforgatjuk, majd befűszerezzük. Mehet hozzá passata és a curry pasta, majd felhúzzuk vízzel vagy zöldség alaplével ha szoktunk eltenni ugye. :)) Elkeverünk mindent, majd lefedve pároljuk az egészet. A burgonya legyen a mérvadó, ha az megpuhult már jók is vagyunk. Ekkor hozzáadjuk a kókuszkrémet és 1/2 lime levét. Utófűszerezzük ha szükséges, sózzuk, borsozzuk és lényegében készen is vagyunk. Ezeket a típusú ragukat lehet simán csak rizzsel, (basmati vagy jázmin ajánlott ;) ) vagy naannal fogyasztani, én most a pappadamot választottam, mert azt ritkán eszek hozzá. Szóval hogy is néz ki a tányérunk... kicsit mélyebb legyen, mehet bele egy határozott adag ragu, majd rá friss bébispenót levelek, erre jönnek a tofu kockák, majd selymesítjük isteni zsíros joghurttal, a végén pedig megkoronázzuk egy teáskanál mango chutneyval. Az ízélményt úgy tudnám legjobban lefesteni, hogy kb olyan, mint egy lórúgás arcba. :))
Egi!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése