Gnocchi Pomodoro

 


Arra gondoltam, hogy már olyan rég volt gnocchi... Meg hát tetemes mennyiségű fehérbort zsebeltem be az ünnepek alatt szóval úgy voltam vele, hogy pukkanjanak csak!

Szerintem egy olasz ételnél ez a trió: fehérbor, vaj, parmezán jellegű sajt és az ebből keletkezett szaft egy kis zöldfűszerrel, konkrétan verhetetlen a gasztronómiában! :D Na és akkor ehhez jön még zamatos koktélpari meg a házi gnocchi... És akkor így őrizzem meg a nyugalmamat... Na persze... 

Én amúgy tök easy módban, villával szoktam összenyomni kicsit a tésztákat, ettől kissé redős lesz, de nem lesz megszokott gnocchi alakja, inkább az a rusztikus fajta.



Hozzávalók:


Koktél paradicsom, 3 színű | kb.5-5 darab

Száraz fehérbor | 150 ml

Vaj | 2 tk

Parmezán kecskesajt 

Friss bazsalikom | 1 csokor

Friss oregánó | 2 ág (levelek)

Tört fekete bors | 1 csipet

Tengeri só | 1-2 csipet

Fokhagyma | 2 gerezd

Passata | 1 ek


Tészta:

Burgonya | 4 nagyobb

Liszt | érzésre (amennyit felvesz)

Farm tojás | 1

Só | 1 nagy csipet


A burgonyákat felkockázzuk és lobogó sós vízben kifőzzük. Leszűrjük és egy nagyobb tálba pakoljuk, majd összetörjük. Hagyjuk pihenni 5-10 percet.

Közben készítsük elő a zöldségeket. A paradicsomokat felezzük, a fokhagymákat zúzzuk és aprítjuk. Ha megvagyunk a tört burgonyához adjuk a tojást, sózzuk, majd evőkanalanként elkezdjük adagolni a lisztet, miközben az egyik kezünkkel gyúrjuk a tésztát. Ha összeállt, egy lisztezett deszkára dobjuk, majd 2-3 felé osztjuk. Megfogjuk az egyik részt és görgetjük az tenyerünkkel, hogy egy hosszú kukac legyen belőle. XD Ekkor kb 2-3 cm es darabokra vágjuk. Ha kész, nincs más dolgunk mint villával megnyomkodni. Ezeket szintén lobogó sós vízben készre főzzük, de csak vizet tegyük oda míg a szósszal foglalkozunk, hogy egyből át tudjuk kanalazni a tésztát. 

Szóval elkezdjük a szószt. Egy tapadásmentes serpenyőben olívaolajat hevítünk és mehet rá a fokhagyma. 1-2 percig pirítjuk, majd mehet hozzá a koktél paradicsom. Összerázzuk, majd felöntjük a borral. (Itt már dobhatjuk a gnocchikat a vízbe;) )

Hagyjuk párolódni, majd mehet hozzá a vaj és a passata. Alaposan összeforgatjuk. Ha felúsztak a tészták akkor kanalazzuk rögtön át a ragura egy kevés főzővíz kíséretében. Szintén egy alapos összeforgatás és jöhet a parmezán. Még egy összeforgatás. Uccsó sorban jöhetnek a fűszerek, de a tűzről már le is vehetjük. Szóval oregánó, bazsalikom, só és bors, majd egy összeforgatás. 

Fehér tányérban ajánlatos tálalni, hogy lássuk a gyönyörű színeket. :P

Mehet rá pár bazsalikom levél és egy kis parmezán szórás... ja meg balzsamecetkrém ha akad otthon. :D

Megjegyzések