Arra gondoltam, hogy már olyan rég volt gnocchi... Meg hát tetemes mennyiségű fehérbort zsebeltem be az ünnepek alatt szóval úgy voltam vele, hogy pukkanjanak csak!
Szerintem egy olasz ételnél ez a trió: fehérbor, vaj, parmezán jellegű sajt és az ebből keletkezett szaft egy kis zöldfűszerrel, konkrétan verhetetlen a gasztronómiában! :D Na és akkor ehhez jön még zamatos koktélpari meg a házi gnocchi... És akkor így őrizzem meg a nyugalmamat... Na persze...
Én amúgy tök easy módban, villával szoktam összenyomni kicsit a tésztákat, ettől kissé redős lesz, de nem lesz megszokott gnocchi alakja, inkább az a rusztikus fajta.
Hozzávalók:
Koktél paradicsom, 3 színű | kb.5-5 darab
Száraz fehérbor | 150 ml
Vaj | 2 tk
Parmezán kecskesajt
Friss bazsalikom | 1 csokor
Friss oregánó | 2 ág (levelek)
Tört fekete bors | 1 csipet
Tengeri só | 1-2 csipet
Fokhagyma | 2 gerezd
Passata | 1 ek
Tészta:
Burgonya | 4 nagyobb
Liszt | érzésre (amennyit felvesz)
Farm tojás | 1
Só | 1 nagy csipet
A burgonyákat felkockázzuk és lobogó sós vízben kifőzzük. Leszűrjük és egy nagyobb tálba pakoljuk, majd összetörjük. Hagyjuk pihenni 5-10 percet.
Közben készítsük elő a zöldségeket. A paradicsomokat felezzük, a fokhagymákat zúzzuk és aprítjuk. Ha megvagyunk a tört burgonyához adjuk a tojást, sózzuk, majd evőkanalanként elkezdjük adagolni a lisztet, miközben az egyik kezünkkel gyúrjuk a tésztát. Ha összeállt, egy lisztezett deszkára dobjuk, majd 2-3 felé osztjuk. Megfogjuk az egyik részt és görgetjük az tenyerünkkel, hogy egy hosszú kukac legyen belőle. XD Ekkor kb 2-3 cm es darabokra vágjuk. Ha kész, nincs más dolgunk mint villával megnyomkodni. Ezeket szintén lobogó sós vízben készre főzzük, de csak vizet tegyük oda míg a szósszal foglalkozunk, hogy egyből át tudjuk kanalazni a tésztát.
Szóval elkezdjük a szószt. Egy tapadásmentes serpenyőben olívaolajat hevítünk és mehet rá a fokhagyma. 1-2 percig pirítjuk, majd mehet hozzá a koktél paradicsom. Összerázzuk, majd felöntjük a borral. (Itt már dobhatjuk a gnocchikat a vízbe;) )
Hagyjuk párolódni, majd mehet hozzá a vaj és a passata. Alaposan összeforgatjuk. Ha felúsztak a tészták akkor kanalazzuk rögtön át a ragura egy kevés főzővíz kíséretében. Szintén egy alapos összeforgatás és jöhet a parmezán. Még egy összeforgatás. Uccsó sorban jöhetnek a fűszerek, de a tűzről már le is vehetjük. Szóval oregánó, bazsalikom, só és bors, majd egy összeforgatás.
Fehér tányérban ajánlatos tálalni, hogy lássuk a gyönyörű színeket. :P
Mehet rá pár bazsalikom levél és egy kis parmezán szórás... ja meg balzsamecetkrém ha akad otthon. :D
Megjegyzések
Megjegyzés küldése