Kecskesjtos-Sütőtökös Rizottó, Balzsamecetes Babgolyók

 


Ha egy istenien krémes ételt szeretnék enni, akkor mindig a rizottóhoz nyúlok. ;) Igen, ott kell állni fölötte és kevergetni vagy 10 percig... De nagyon megéri! És szinte bármilyen ízben fellelhető, amit pürésíteni lehet. Nekem a sütőtökös volt az, ami kimaradt eddig, így kénytelen voltam ezt végre megcsinálni. Természetesen maga a rizottó nem volt elég, muszáj volt kitalálni valami plusz csavart. Szóval készítettem balzsamecetes bablabdàkat hozzá és igen csak csinos lett tőle, na meg persze isteni. :P


Hozzávalók 2 fő részére:


Sütőtök | 1 kisebb darab

Rizotto rizs | 

Mogyoróhagyma | 1 fej

Vaj | 30g

Zöldség alaplé | 250ml

Kecskesajt parmezán jellegű 

Só és frissen őrölt bors | ízlés szerint


Bablabda:


Vörösbab | 1 konzerv

Szabadtartású tojás | 1 

Zsemlemorzsa | 2 ek

Friss petrezselyem | fél csokor

Vöröshagyma | fél fej

Fokhagyma | 1 gerezd

Füstölt paprika | 2 tk

Só és bors | ízlés szerint


A sütőt 200C hőfokra előmelegítjük.

A tököt félbevágjuk és megtisztítjuk.

Megkenjük egy kevés olívaolajjal és mehet be a sütőbe 30-40 percre. 

Először a babladbákkal kezdek foglalkozni, mivel ennek pihennie kell a hűtőben min. 30 percet, de inkább 1 órát.

Egy késes aprítógépet használok hozzá. 

A hagymákat egy kisebb serpenyőben, kevés olajon 5-6 percig pirítom, ügyelve arra, hogy ne égjen le. A következő mozzanat az, hogy minden hozzávalót a késes aprítóba dobok, majd pépesítem.

Ha szükséges adjunk hozzá egy kevés vizet ezzel könnyítjük a folyamatot.

Ha kész, lefedve mehet a hűtőbe pihenni.

Közben elkezdek a rizottóval foglalkozni. 

Egy közepes serpenyőben 1 ek olívaolaj és 2 tk vaj keverékét hevítem. Mehet bele a hagyma, amit 5 percig pirítok kevergetve. Ha kész, jöhet bele a rizs és egy kisebb kanálnyi az alapléből. 

Itt alacsony hőfokra állítom a lángot és folyamatos kevergetéssel gyöngyöztetem. Ha látjuk, hogy kezd a lé elfőni mindig pótoljuk, míg a rizs meg nem puhul és egy isteni emúzióvá nem válik. 

Közben a tök is elkészült, meghámozzuk és egy kevés vaj és alaplé társaságában pürésítjük.

Ezt a pürét keverjük hozzá rizottóhoz, majd reszeljünk rá bőven a kecske parmezánból. Alaposan keverjük el. 

Még jöhet pàr kör az alapleves témából. 

Közben egy kisebb serpenyőben elkezdem kisütni a golyókat, szépen minden oldalát aranybarnára, majd a végén meglocsolom balzsamecet krémmel és hirtelen lángon sziruposra hevítem, a serpenyőt folyamatosan mozgatva, hogy bevonja az összes labdát.

Ha mindennel megvagyunk, a rizottóhoz közvetlenül a tálalás előtt adjunk még 1 tk vajat, amit szintén keverjünk el benne.

Mélyebb tányérban, a bablabdákkal, további parmezánnal és balzsamecet krémmel tálaljuk.

Megjegyzések