Ha egy istenien krémes ételt szeretnék enni, akkor mindig a rizottóhoz nyúlok. ;) Igen, ott kell állni fölötte és kevergetni vagy 10 percig... De nagyon megéri! És szinte bármilyen ízben fellelhető, amit pürésíteni lehet. Nekem a sütőtökös volt az, ami kimaradt eddig, így kénytelen voltam ezt végre megcsinálni. Természetesen maga a rizottó nem volt elég, muszáj volt kitalálni valami plusz csavart. Szóval készítettem balzsamecetes bablabdàkat hozzá és igen csak csinos lett tőle, na meg persze isteni. :P
Hozzávalók 2 fő részére:
Sütőtök | 1 kisebb darab
Rizotto rizs |
Mogyoróhagyma | 1 fej
Vaj | 30g
Zöldség alaplé | 250ml
Kecskesajt parmezán jellegű
Só és frissen őrölt bors | ízlés szerint
Bablabda:
Vörösbab | 1 konzerv
Szabadtartású tojás | 1
Zsemlemorzsa | 2 ek
Friss petrezselyem | fél csokor
Vöröshagyma | fél fej
Fokhagyma | 1 gerezd
Füstölt paprika | 2 tk
Só és bors | ízlés szerint
A sütőt 200C hőfokra előmelegítjük.
A tököt félbevágjuk és megtisztítjuk.
Megkenjük egy kevés olívaolajjal és mehet be a sütőbe 30-40 percre.
Először a babladbákkal kezdek foglalkozni, mivel ennek pihennie kell a hűtőben min. 30 percet, de inkább 1 órát.
Egy késes aprítógépet használok hozzá.
A hagymákat egy kisebb serpenyőben, kevés olajon 5-6 percig pirítom, ügyelve arra, hogy ne égjen le. A következő mozzanat az, hogy minden hozzávalót a késes aprítóba dobok, majd pépesítem.
Ha szükséges adjunk hozzá egy kevés vizet ezzel könnyítjük a folyamatot.
Ha kész, lefedve mehet a hűtőbe pihenni.
Közben elkezdek a rizottóval foglalkozni.
Egy közepes serpenyőben 1 ek olívaolaj és 2 tk vaj keverékét hevítem. Mehet bele a hagyma, amit 5 percig pirítok kevergetve. Ha kész, jöhet bele a rizs és egy kisebb kanálnyi az alapléből.
Itt alacsony hőfokra állítom a lángot és folyamatos kevergetéssel gyöngyöztetem. Ha látjuk, hogy kezd a lé elfőni mindig pótoljuk, míg a rizs meg nem puhul és egy isteni emúzióvá nem válik.
Közben a tök is elkészült, meghámozzuk és egy kevés vaj és alaplé társaságában pürésítjük.
Ezt a pürét keverjük hozzá rizottóhoz, majd reszeljünk rá bőven a kecske parmezánból. Alaposan keverjük el.
Még jöhet pàr kör az alapleves témából.
Közben egy kisebb serpenyőben elkezdem kisütni a golyókat, szépen minden oldalát aranybarnára, majd a végén meglocsolom balzsamecet krémmel és hirtelen lángon sziruposra hevítem, a serpenyőt folyamatosan mozgatva, hogy bevonja az összes labdát.
Ha mindennel megvagyunk, a rizottóhoz közvetlenül a tálalás előtt adjunk még 1 tk vajat, amit szintén keverjünk el benne.
Mélyebb tányérban, a bablabdákkal, további parmezánnal és balzsamecet krémmel tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése