Vega Greavy öntet, gombás lencse fasírt, mézes-chilis sült sárgarépa gyömbérrel,
Yorkshire pudding és fürjtojás.
Hozzávalók:
Fasírt 6-8 db:
Csiperkegomba | 3 nagyobb
Konzerv lencse| 1 csésze
Vöröshagyma | 1/2 fej
Fokhagyma | 1 gerezd
Worcestershire szósz: 2 ek
Friss petrezselyem | 1 csokor
Só és feketebors
Zsemlemorzsa | 2 ek
Liszt | 1 ek
Szójaszósz | 1 ek
Yorkshire pudding 6-7 db:
Liszt | 200g
Tej | 200 ml
Tojás | 4
Só | 2 csipet
Egyéb hozzávalók:
Fürj tojás | 6
Sárgarépa | 4-5
Gyömbér | 4 cm db
Chili | 1
Méz | 2 tk
Greavy :
Porto | 200ml
Zöldség alaplé | 3-4 dl
Szójaszósz | 1 ek
Barna csiperke | 3-4
Sárgarépa | 2
Zellerszár | 2
Lilahagyma | 1
Vöröshagyma | 1
Fokhagyma | 2 gerezd
Én a greavy öntettel kezdtem, mivel azt megtudjátok csinálni 1 nappal előtte, hisz úgyis forrón az igazi és jót tesz neki ha az ízek beérnek kicsit. Szóval az összes zöldséget megtisztítjuk és felszeleteljük. Egy lábosban olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a gombákat. Alaposan lepirítjuk, majd hozzáadjuk a többi zöldséget. Összeforgatjuk, majd jöhet hozzá a porto. Hagyjuk párologni 2-3 percig, 2 ek liszttel beszórjuk, amivel szintén összeforgatjuk az egészet. Hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk borsozzuk. Felhúzzuk alaplével, majd 15 perc főzés.
Ha kész hozzáadjuk a szójaszószt és az egészet átpasszírozzuk egy szitán.
Egy befőttes üvegben kihűtjük és mehet is a hűtőbe.
Yorkshire pudding:
A sütőt előmelegítjük 200C hőfokra.
A tojásokat és a tejet alaposan felverjük, majd mehet hozzá a liszt, amit átszitálva adunk hozzá. Szintén alaposan összekeverjük, majd adunk hozzá 2 csipet sót.
Célszerű egy kancsó szerű mérőedénybe áttölteni.
Egy fém 8db-os muffinformát 1cm vastagon töltünk olajjal, amit addig melegítünk a sütőbe míg szinte füstölni kezd. Ha ez megvan kivesszük és kissé sietősen csurig töltjük tésztával az összes mélyedést. Ha megvan, gyorsan dobjuk vissza a sütőbe, ahol nincs más dolgunk, csak figyelni, hogy emelkedjen és aranybarnára süljön.
Fasírt:
Ehhez kelleni fog egy robotgép.
A gombát tisztítjuk, majd felszeleteljük. A hagymával és a fokhagymával együtt 5-6 percig pirítjuk. Ha ez megvan hagyjuk pihenni kicsit. A gépbe pakoljuk a lencsét, majd mehet hozzá a gomba és a hagymák. Hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát és 1 ek lisztet. Fűszerezzük, majd mehet is a dara.
Ha kész ez is mehet a hűtőbe 1 óra pihire. Utána nincs más dolgunk vele, mint megformázni és kisütni alacsony lángon.
Sárgarépák:
Olyan répát használok a rusztikusság nevében, amin ott a zöldje. Ezeket alaposan megmosom, majd felezem.
Hozzáadok olívaolajat és fűszerezem. A gyömbért lereszelem és szintén hozzákeverem. Adok hozzá egy kis kocka vajat és bedobom a sütőbe 200C hőfokon kb. 20 percre. A végén, míg meleg megcsorgatom egy kevés mézzel.
Fürj tojás tipp:
Főzés előtt 15 perc ecetben áztatás( leoldódnak a foltok és könnyebb a hámozás),
majd közvetlen főzés előtt meleg vízbe áztatás és kb 4 perc főzés.
Egy jó almás Crumble
Hozzávalók:
Savanykásabb alma | pl: Granny zöld 5-6 db
Liszt | 300g
Cukor, 2 féle: nád és bulk old-fashioned | 3-4 ek
Citrom | 1/2
Vaj | 300 g
A sodóval kell elkezdenünk (akár már előző este is lehet), mivel ki kell hűteni és berakni a hűtőbe pár órára.
Előmelegítjük a sütőt 180C hőfokra.
Az almákat megpucoljuk és meglocsoljuk citromlével. Reszelünk rá a citrom héjából, a kellemes aromák reményében. Adunk hozzá egy kevés vajat és a cukrot, majd mehet a tűre kissé megrottyantani.
Közben elkezdhetünk a morzsával foglalkozni, amivel mindössze annyi a dolgunk, hogy egy nagyobb tálba beleöntjük a lisztet, majd hozzáadjuk a vajat és szétmorzsoljuk a kezünk segítségével. Ezek után jöhet hozzá a cukor, majd további morzsolás. Ha kész, az almákat átkeverjük, majd levesszük a tűzről. Mehet rá a morzsa, alaposan mindent befedve. Dobhatjuk be a sütőbe x időre.
Ha kész, kissé melegen ajánlott tálalni, a hideg sodóval nyakon penderítve.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése