Főétel És a Lényeg: Desszert

 Vega Greavy öntet, gombás lencse fasírt, mézes-chilis sült sárgarépa gyömbérrel,

Yorkshire pudding és fürjtojás.




Hozzávalók:


Fasírt 6-8 db:


Csiperkegomba | 3 nagyobb

Konzerv lencse| 1 csésze

Vöröshagyma | 1/2 fej

Fokhagyma | 1 gerezd

Worcestershire szósz: 2 ek

Friss petrezselyem | 1 csokor

Só és feketebors

Zsemlemorzsa | 2 ek

Liszt | 1 ek

Szójaszósz | 1 ek


Yorkshire pudding 6-7 db:


Liszt | 200g

Tej | 200 ml

Tojás | 4

Só | 2 csipet


Egyéb hozzávalók:


Fürj tojás | 6

Sárgarépa | 4-5

Gyömbér | 4 cm db

Chili | 1

Méz | 2 tk


Greavy :


Porto | 200ml

Zöldség alaplé | 3-4 dl

Szójaszósz | 1 ek

Barna csiperke | 3-4

Sárgarépa | 2

Zellerszár | 2

Lilahagyma | 1

Vöröshagyma | 1

Fokhagyma | 2 gerezd


Én a greavy öntettel kezdtem, mivel azt megtudjátok csinálni 1 nappal előtte, hisz úgyis forrón az igazi és jót tesz neki ha az ízek beérnek kicsit. Szóval az összes zöldséget megtisztítjuk és felszeleteljük. Egy lábosban olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a gombákat. Alaposan lepirítjuk, majd hozzáadjuk a többi zöldséget. Összeforgatjuk, majd jöhet hozzá a porto. Hagyjuk párologni 2-3 percig, 2 ek liszttel beszórjuk, amivel szintén összeforgatjuk az egészet. Hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk borsozzuk. Felhúzzuk alaplével, majd 15 perc főzés. 

Ha kész hozzáadjuk a szójaszószt és az egészet átpasszírozzuk egy szitán. 

Egy befőttes üvegben kihűtjük és mehet is a hűtőbe.


Yorkshire pudding:


A sütőt előmelegítjük 200C hőfokra.

A tojásokat és a tejet alaposan felverjük, majd mehet hozzá a liszt, amit átszitálva adunk hozzá. Szintén alaposan összekeverjük, majd adunk hozzá 2 csipet sót. 

Célszerű egy kancsó szerű mérőedénybe áttölteni. 

Egy fém 8db-os muffinformát 1cm vastagon töltünk olajjal, amit addig melegítünk a sütőbe míg szinte füstölni kezd. Ha ez megvan kivesszük és kissé sietősen csurig töltjük tésztával az összes mélyedést. Ha megvan, gyorsan dobjuk vissza a sütőbe, ahol nincs más dolgunk, csak figyelni, hogy emelkedjen és aranybarnára süljön.


Fasírt: 

Ehhez kelleni fog egy robotgép.

A gombát tisztítjuk, majd felszeleteljük. A hagymával és a fokhagymával együtt 5-6 percig pirítjuk. Ha ez megvan hagyjuk pihenni kicsit. A gépbe pakoljuk a lencsét, majd mehet hozzá a gomba és a hagymák. Hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát és 1 ek lisztet. Fűszerezzük, majd mehet is a dara.

Ha kész ez is mehet a hűtőbe 1 óra pihire. Utána nincs más dolgunk vele, mint megformázni és kisütni alacsony lángon. 


 Sárgarépák:

Olyan répát használok a rusztikusság nevében, amin ott a zöldje. Ezeket alaposan megmosom, majd felezem.

Hozzáadok olívaolajat és fűszerezem. A gyömbért lereszelem és szintén hozzákeverem. Adok hozzá egy kis kocka vajat és bedobom a sütőbe 200C hőfokon kb. 20 percre. A végén, míg meleg megcsorgatom egy kevés mézzel. 


Fürj tojás tipp:

Főzés előtt 15 perc ecetben áztatás( leoldódnak a foltok és könnyebb a hámozás),

majd közvetlen főzés előtt meleg vízbe áztatás és kb 4 perc főzés. 


Egy jó almás Crumble



Hozzávalók:


Savanykásabb alma | pl: Granny zöld 5-6 db

Liszt | 300g

Cukor, 2 féle: nád és bulk old-fashioned | 3-4 ek

Citrom | 1/2

Vaj | 300 g


A sodóval kell elkezdenünk (akár már előző este is lehet), mivel ki kell hűteni és berakni a hűtőbe pár órára.


Előmelegítjük a sütőt 180C hőfokra.

Az almákat megpucoljuk és meglocsoljuk citromlével. Reszelünk rá a citrom héjából, a kellemes aromák reményében. Adunk hozzá egy kevés vajat és a cukrot, majd mehet a tűre kissé megrottyantani. 

Közben elkezdhetünk a morzsával foglalkozni, amivel mindössze annyi a dolgunk, hogy egy nagyobb tálba beleöntjük a lisztet, majd hozzáadjuk a vajat és szétmorzsoljuk a kezünk segítségével. Ezek után jöhet hozzá a cukor, majd további morzsolás. Ha kész, az almákat átkeverjük, majd levesszük a tűzről. Mehet rá a morzsa, alaposan mindent befedve. Dobhatjuk be a sütőbe x időre. 

Ha kész, kissé melegen ajánlott tálalni, a hideg sodóval nyakon penderítve.

Megjegyzések