Hozzávalók:
Édes fehérbor | 400 ml
Szegfűszeg | 3
Egész fahéj | 2
Tojás | 7 sárgája
Őrölt fahéj | 1 tk
Fehérje a habhoz
Vanília | 1 rúd
Cukor | 5 ek
A vizet és a bort egy fazékba öntjük, és hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a kezeletlen citrom héját. Kis lángon felforraljuk, kb. 15 percig főzzük. Közben a tojássárgáját, a cukrot és a habtejszínt kikeverjük egy kis fazékban. Átszűrjük a boros vizet, és folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos keverékhez. Először csak egy kicsit adjunk hozzá, és jól keverjük ki, különben a forró lé összeránthatja a tojást! Kis lángon folyamatosan kevergetve 10-15 percig főzzük. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és hozzáadjuk a cukrot és a őrölt fahéjat. A habgaluskákat evőkanalanként a lobogó vízbe tesszük, és készre főzzük. A levessel együtt tálaljuk.
Hozzávalók 2 fő részére:
Olívaolaj | 2 ek
Ördögszekér gomba | 6
Aszalt füge | 7-8
Balzsamecetkrém | 2-3 ek
Só és frissen őrölt bors
Friss rozmaring
Kecskesajt (parmezán jellegű)
Vaj | 10g
A gombákat felezzük, majd négyzethálósan beirdaljuk a közepét.
A fügéket megszabadítjuk a kemény szárától, és felezzük.
Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, és a gombákat az irdalással lefelé a serpenyőbe helyezzük. A serpenyő legyen jó forró, hogy hirtelen piruljanak le. Ha a gombák kissé szétnyíltak és aranybarnák lettek fordítsuk a másik felére őket.
Jöhet hozzá a füge és a rozmaring. Borsozzuk, majd összeforgatjuk alaposan.
Meglocsoljuk a balzsamecettel, ami a hirtelen hő hatásra szirupos rétegként vesz körbe mindent. Jöhet hozzá a vaj és még egy alapos forgatás.
Az étel gyakorlatilag készen is van, tálalásnál reszeljünk vagy szeleteljünk rá a sajtból.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése