Ha eleged van a az édesen elkészített rétesekből, ez tuti a te asztalod lesz!
Ugyanis ma egy isteni Burek azaz Kígyórétest került elő, aminek eredete Török és ennek köszönhetően feta, sült paprika, és spenót dominál benne a legjobban. Ez most természetesen egy vega változat lesz. A nevét a formájáról kapta, mivel általában egy kör alakú sütőformában készül el. Mondjuk lehetne csiga is, ezen a vonalon, de az már így is sok van. Ami érdekesség lehet, hogy ettől még háromszög formában szeletelik, ezzel még jobban áldozva az esztétikum oltárán (rohadt jól néz ki).:D
Szóval bepróbálkoztam én is, nézzük mi lett belőle.
A kígyó alakján még dolgoznom kell, de isteni lett!
Hozzávalók:
Spenót | 80g
Feta | 100g
Sós lében eltett grillezett paprika, aprítva | 2
Rétestészta | 6 lap
Fokhagyma, reszelve | 2 gerezd
Joghurt | 100 ml
Olívaolaj | 2-3 ek
Citrom
Articsókaszív, aprítva | 1 konzerv
Só és bors | ízlés szerint
A sütőt előmelegítjük 180C hőfokra.
Egy serpenyőben kb. 1 ek olajat hevítünk, majd rádobjuk a fokhagymát. 1-2 percig pirítjuk, hozzáadjuk a spenótot, és hagyjuk kissé összeesni (1-2 perc). Ha kész, hagyjuk hűlni. Egy közepes tálban keverjük össze az articsókát, a paprikát és a fetát, majd jöhet hozzá a spenót is. Ízesítsük kevés citromlével és frissen őrölt borssal.
Közben a réteslapokat terítsük ki egy nagyobb konyharuhára kettesével, úgy hogy egymásba érjenek. Egy kisebb tálban keverjünk össze 1 ek olajat és a joghurtot. Kenjük ki a réteslapokat, majd pakoljuk bele a spenótos mi egy részét. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok a töltelék, ezek vékony tekercsek nem úgy, mint az átlagos rétesek. Tekerjük fel a konyharuha segítségével. Tegyük egy kör alakú sütőedénybe vagy tortaformába (22cm), belülről kifele haladjunk!
Ismételjük a maradék hozzávalókkal a folyamatot. Ha kész, kenjük meg olívaolajjal alaposan (nekem van spricc formában) . Mehet be a sütőbe 50 percre. Hagyjuk pihenni 20 percet, és már vághatjuk is fel.
Egi!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése