Burek Azaz Kígyórétes Újragondolva


 

Ha eleged van a az édesen elkészített rétesekből, ez tuti a te asztalod lesz!

Ugyanis ma egy isteni Burek azaz Kígyórétest került elő, aminek eredete Török és ennek köszönhetően feta, sült paprika, és spenót dominál benne a legjobban. Ez most természetesen egy vega változat lesz.  A nevét a formájáról kapta, mivel általában egy kör alakú sütőformában készül el. Mondjuk lehetne csiga is, ezen a vonalon, de az már így is sok van. Ami érdekesség lehet, hogy ettől még háromszög formában szeletelik, ezzel még jobban áldozva az esztétikum oltárán (rohadt jól néz ki).:D

Szóval bepróbálkoztam én is, nézzük mi lett belőle.

A kígyó alakján még dolgoznom kell, de isteni lett!


Hozzávalók:


Spenót | 80g

Feta | 100g

Sós lében eltett grillezett paprika, aprítva | 2

Rétestészta | 6 lap

Fokhagyma, reszelve | 2 gerezd

Joghurt | 100 ml

Olívaolaj | 2-3 ek

Citrom

Articsókaszív, aprítva | 1 konzerv

Só és bors | ízlés szerint


A sütőt előmelegítjük 180C hőfokra.

Egy serpenyőben kb. 1 ek olajat hevítünk, majd rádobjuk a fokhagymát. 1-2 percig pirítjuk, hozzáadjuk a spenótot, és hagyjuk  kissé összeesni (1-2 perc). Ha kész, hagyjuk hűlni. Egy közepes tálban keverjük össze az articsókát, a paprikát és a fetát, majd jöhet hozzá a spenót is. Ízesítsük kevés citromlével és frissen őrölt borssal. 

Közben a réteslapokat terítsük ki egy nagyobb konyharuhára kettesével, úgy hogy egymásba érjenek. Egy kisebb tálban keverjünk össze 1 ek olajat és a joghurtot. Kenjük ki a réteslapokat, majd pakoljuk bele a spenótos mi egy részét. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok a töltelék, ezek vékony tekercsek nem úgy, mint az átlagos rétesek. Tekerjük fel a konyharuha segítségével. Tegyük egy kör alakú sütőedénybe vagy tortaformába (22cm), belülről kifele haladjunk!

Ismételjük a maradék hozzávalókkal a folyamatot. Ha kész, kenjük meg olívaolajjal alaposan (nekem van spricc formában) . Mehet be a sütőbe 50 percre. Hagyjuk pihenni 20 percet, és már vághatjuk is fel.

Egi!!


Megjegyzések