Az Én Enchiladám

 


A mexikói konyháról első blikkre az jut eszembe, hogy valami elképesztően sokszínű. Természetesen ehhez a kajához is elengedhetetlen hozzávaló a tortilla lap és jó sok chili. ;) (Persze, ha valaki nem szereti a kimondottan csípős dolgokat, akkor lehet csak kissé pikánsra vagy simán paradicsomosra csinálni...)

Szóval Mexikó... Pörgős zene, napsütés, latin életérzés. Abszolút felzárkózik ezek mellé a konyhájuk és nagyon durva kulináris élményeket lehet szerezni, akár már azzal is ha otthon készítjük el az ikonikus ételeiket. Én nagyjából már mindegyikre rámentem, a mostani receptet készítem a legtöbbször, mert mindössze jó hozzávalókat kell beszerezni és összepakolni, bevágni sülni és szia dobozos. :) Itt egy jó Enchilada! Hajrá! 😜


Hozzávalók:


Tortilla teljes kiőrlésű lap | 4

Paradicsom passata | 3,5 dl

Vöröshagyma, aprítva | 1

Fokhagyma, aprítva | 2 gerezd

Friss koriander, aprítva | 1 csokor

Corona sör | 50 ml

Lilahagyma, aprítva | 1 fej

Worcestershire szósz | 2 tk

Tört fekete bors | 1 tk

Egy kevéske nádcukor

Cayenne chili | 1 tk

Mexikói fűszerkeverék | 1-2 tk

Előre fűszerezett szejtán | 400g


A sütőt előmelegítjük 200C hőfokra. 

Egy nagyobb tálba borítjuk a passzátát, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Jöhetnek a fűszerek, a Worcestershireből pár löket, a sör, majd 2 ek. olívaolaj. Mehet bele a mexikói fűszerből is, plusz só és bors. Bevallom én még egy kis Tabascot is beledurrantottam. Az egészet összebotmixelem, majd félreteszem. 

A szejtánt szét nyomkodom és serpenyőben kevés olajon aranybarnára pirítom. 

Közben előkészítem a salsát a többi hozzávalóval együtt.

Ha a szejtán megvan, kezdhetjük az összeállítást. Kb. 4 tekercset lehet kényelmesen elhelyezni egy közepes tepsiben. A tepsi aljára locsolunk egy kevés olívaolajat, majd eloszlatjuk. Jöhet pár ek a paradicsomos mixből is, majd ezt is szépen eloszlatjuk.

Fogom a tortilla lapokat, kiterítem, majd jöhet egy adag a paradicsomos mixből, amit elkenünk a felületén. 

Jöhet egy sor szejtán,pár szelet jalapeno, salsa, majd pár kiskanál tejföl, és végül friss koriander levelek. Felgöngyöljük szorosan és belehelyezzük a tepsibe. A többi lappal is ugyanezt a folyamatot ismételgetjük. Ha megvan és tele a tepsi, mehet egy kevés pariszósz a tetejére is, pár bomba tejföl kíséretében, majd legvégül reszelt gouda és mozzarella. Bedobjuk 10-15 percre a sütőbe plusz 5 perc grill fokozaton.


Egi!!


Megjegyzések