A mexikói konyháról első blikkre az jut eszembe, hogy valami elképesztően sokszínű. Természetesen ehhez a kajához is elengedhetetlen hozzávaló a tortilla lap és jó sok chili. ;) (Persze, ha valaki nem szereti a kimondottan csípős dolgokat, akkor lehet csak kissé pikánsra vagy simán paradicsomosra csinálni...)
Szóval Mexikó... Pörgős zene, napsütés, latin életérzés. Abszolút felzárkózik ezek mellé a konyhájuk és nagyon durva kulináris élményeket lehet szerezni, akár már azzal is ha otthon készítjük el az ikonikus ételeiket. Én nagyjából már mindegyikre rámentem, a mostani receptet készítem a legtöbbször, mert mindössze jó hozzávalókat kell beszerezni és összepakolni, bevágni sülni és szia dobozos. :) Itt egy jó Enchilada! Hajrá! 😜
Hozzávalók:
Tortilla teljes kiőrlésű lap | 4
Paradicsom passata | 3,5 dl
Vöröshagyma, aprítva | 1
Fokhagyma, aprítva | 2 gerezd
Friss koriander, aprítva | 1 csokor
Corona sör | 50 ml
Lilahagyma, aprítva | 1 fej
Worcestershire szósz | 2 tk
Tört fekete bors | 1 tk
Egy kevéske nádcukor
Cayenne chili | 1 tk
Mexikói fűszerkeverék | 1-2 tk
Előre fűszerezett szejtán | 400g
A sütőt előmelegítjük 200C hőfokra.
Egy nagyobb tálba borítjuk a passzátát, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Jöhetnek a fűszerek, a Worcestershireből pár löket, a sör, majd 2 ek. olívaolaj. Mehet bele a mexikói fűszerből is, plusz só és bors. Bevallom én még egy kis Tabascot is beledurrantottam. Az egészet összebotmixelem, majd félreteszem.
A szejtánt szét nyomkodom és serpenyőben kevés olajon aranybarnára pirítom.
Közben előkészítem a salsát a többi hozzávalóval együtt.
Ha a szejtán megvan, kezdhetjük az összeállítást. Kb. 4 tekercset lehet kényelmesen elhelyezni egy közepes tepsiben. A tepsi aljára locsolunk egy kevés olívaolajat, majd eloszlatjuk. Jöhet pár ek a paradicsomos mixből is, majd ezt is szépen eloszlatjuk.
Fogom a tortilla lapokat, kiterítem, majd jöhet egy adag a paradicsomos mixből, amit elkenünk a felületén.
Jöhet egy sor szejtán,pár szelet jalapeno, salsa, majd pár kiskanál tejföl, és végül friss koriander levelek. Felgöngyöljük szorosan és belehelyezzük a tepsibe. A többi lappal is ugyanezt a folyamatot ismételgetjük. Ha megvan és tele a tepsi, mehet egy kevés pariszósz a tetejére is, pár bomba tejföl kíséretében, majd legvégül reszelt gouda és mozzarella. Bedobjuk 10-15 percre a sütőbe plusz 5 perc grill fokozaton.
Egi!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése