Mediterrán zöldséges rizs
Ettől az ételtől szinte már a görög tengerparton érezhetjük magunkat! Már csak az tudná fokozni az élményt, ha tényleg ott lennénk... :D Maga az étel nagyon egyszerű, mindössze szép esztétikusan kell elrendezni a zöldségeket a rizs ágyon és bedobni a sütőbe. Ízesítésnek zöld pesto nagyon passzol, illetve jó sok oregánó. Én egy kör alakú vasedényben készítettem a szépsége miatt, de másban is jól működik.
Az ízekért felelős szintén egy kis tapenád (olajbogyókrém), illetve, ami nálam lemaradt, az isteni mozzarella. Mint kiderült csak képzeltem, hogy ott van a hűtőmben.. :D
Hozzávalók:
Zöld pesto | 3-4 tk
Cukkini, vékonyra szeletelve |
Paradicsom, vékonyra szeletelve | 1
Lila hagyma, vékonyra szeletelve | 1
Sárga kaliforniai paprika | fél
Basmati/jázmin rizs | 1 csésze
Olívaolaj | 2 ek
Oregánó | 2 csipet
Friss bazsalikom | 4-5 levél
Mozzarella(opcionális)
Paszta:
Olíva(magozott) |
Fehérbor ecet | 1 tk
Olívaolaj | 1 tk
Só | 1 csipet
Melegítsd elő a sütőt grillfokozaton. Szórd a rizst egy magas falú tepsibe. Öntsd fel 650 ml forró, sós vízzel, és időnként átkeverve főzd a tűzhelyen, közepes lángon 12 percig, aztán zárd el alatta a lángot. Közben tisztítsd meg a lila hagymát, karikázd egészen vékonyra a cukkinivel együtt. Karikázd vékonyra a paradicsomokat is.
Itt-ott bombázd meg a rizst a pestóval (ha gondolod, te is összedobhatod a pestót), aztán kezdd el rétegezni a zöldségeket: rakosgasd körben a rizs tetejére a hagymakarikákat, aztán haladj tetőcserépszerűen egy réteg cukkinivel, majd jöhet egy réteg paradicsom. Ismételd, egyre közeledve a közepéhez, míg befeded a teljes felületét. Spriccelj rá 2 evőkanálnyi olívaolajat, hintsd meg fekete borssal és oregánóval, aztán told a sütőbe 25 percre, vagy míg gyönyörűen bebarnul. Közben a tapenádhoz (olajbogyókrémhez), aprítsd egészen finomra, a bogyókat keverd össze 2-2 evőkanál ecettel és olívaolajjal. Tálalásnál csipkedd a fogás tetejére a bazsalikom leveleket, kanalazd rá apró halmokban a tapenádot, finoman tépkedd rá a mozzarellát is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése