Az Én Shakshukám, fetával és korianderrel


 

Magyar ember létemre jobban szeretem a Shaksukát, mint a hagyományos lecsót. Egyszerűen jobban bejött ez a fetás, korianderes téma, persze, ugyanúgy tojással. Viszont kitaláltam, hogy az egészet kint, tűzön fogom elkészíteni, mégpedig: szénacél serpenyőben, egy másik wok serpenyővel befedve.  Ezzel megpróbáltam egy kis kemencét idevarázsolni. 

Az eredmény azt gondolom, hogy magáért beszél, én meg amúgy sem tudnék, mert már neki is láttam az eltüntetésnek! ;)


Hozzávalók:


Kápia paprika, szeletelve | 3

Tv paprika, szeletelve | 1

Jó minőségű szilvaparadicsom konzerv | 1

Paradicsom püré | 1 tk

Fahéj | 1 rúd

Vöröshagyma, finomra aprítva | 1

Fokhagyma, reszelve | 3 gerezd

Őrölt római kömény | 1 tk

Őrölt chili | 1 tk

Házi tojás | 2

Friss koriander 

Feta

Zöldség alaplé | 3dl


Egy tárcsán kezdek neki a zöldségek pirításának szabad tűzön, illetve a ragu elkészítésének, Persze bármilyen formában el lehet készíteni, akár egy kisebb bográcsban is. Adok hozzá olajat, majd jöhet a vöröshagyma, majd 5-6 perc pirítás. Hozzáadjuk a fokhagymát, sózzuk, majd további 2-3 percig pirítjuk. Jöhet a paprika és a paradicsom, majd a fűszerek. Alaposan átkeverjük és dinszteljük 4-5 percig. Mehet az alaplé és lassan raguvá főzzük, kb. 25-30 perc alatt, ügyelve a tűzre, hogy egyenletes hőt kapjon. Ha kész, a ragut egy kisebb vas edénybe szedem, csinálok két mélyedést benne, amibe egy-egy tojást ütök. A tűzhelyiséget egy ráccsal lefedtem, és hagyom, hogy leégjen a fa. (Már csak a parázsra van szükség) A rácsra helyezem az edényt, majd befedem egy öntöttvas wokkal és egy kisebb vaslapát segítségével pakolok rá a parázsból (ennél a műveletnél nem árt egy hőálló kesztyű). 3-4 percig hagyom sülni és készen is vagyunk. Nincs más hátra mint rámorzsolni a fetát és friss koriandert. Kovászos kenyérrel vagy naannal ideális. :P


Megjegyzések