Vegán mapo tofu. Régebben kezdő vegaként azt gondoltam van tofu és kész... :D Akkor még mit sem sejtettem arról, hogy létezik selyem tofu is, ami könnyen belopta magát a toplistámra. Bevallom, örömkönnyeket tud csalni az ember vega fiának szemébe. Én leszoktam pirítani mielőtt a ragu részévé teszem, aminek az az oka, hogy egyszerűen jobban bejön mint a lágyabb verzió. Egy autentikus kínai kajáról beszélünk, amit könnyedén el tudunk készíteni vega verzióban is, mindössze pár hozzávalót kell beszerezni, de manapság már ezek könnyedén elérhetőek.
Ugorjunk hát neki.
Hozzávalók:
Selyem tofu | 300g
Paradicsompüré | 1-2 tk
Gomba, aprítva |3 fej
Szecsuáni bors, lepirítva | 2-3 csipet
Világos szójaszósz | 2 ek
Szójabab paszta | 1 ek
Víz | 2 dl
Fokhagyma, szeletelve | 1 gerezd
Kukorickaményítő | 1 tk
Friss chili, szeletelve | 1
Újhagyma zöldje, szeletelve | 1 + díszítés
Friss őrölt bors | 1-2 csipet
Barnacukor | 1 tk
A szecsuáni borsot szépen lepirítjuk egy wokban, majd áthelyezzük egy mozsárba, ahol finomra őröljük. A tofut előfőzzük 2-3 perc alatt, nagyon vigyázva arra, hogy ne essen szét (elég laza állagú). Ugyanabban a wokban lepirítjuk a gombákat, majd ha ezzel készen vagyunk mehet rá a passzírozott paradicsom, amit szintén alaposan odapirítunk. Felvakarjuk, majd meglocsoljuk olajjal és jöhet bele a fokhagyma és a szójabab paszta. Újabb pirítás következik. Utolsó simításnak adunk hozzá 2 ek. világos szójaszószt.
Közben, kevés olajon lepirítjuk a tofut és beleborítjuk, majd összeforgatjuk. Fűszerezzük szecsuáni borssal és őrölt feketeborssal. Kb. 5 percig főzzük, majd összekeverünk 1 tk. kukoricakeményítőt 2 dl vízzel és hozzáadjuk. Kevergetve megvárjuk még felforr és besűrűsödik. Az újhagyma zöld részét vékonyra szeleteljük (persze hagyunk díszítésnek is) és hozzáadjuk. Egyet rottyantunk rajta és mehet is a tálalás. Én isteni jázmin rizst fogyasztottam mellé.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése