Vegán Mapo Tofu


 

Vegán mapo tofu. Régebben kezdő vegaként azt gondoltam van tofu és kész... :D Akkor még mit sem sejtettem arról, hogy létezik selyem tofu is, ami könnyen belopta magát a toplistámra. Bevallom, örömkönnyeket tud csalni az ember vega fiának szemébe. Én leszoktam pirítani mielőtt a ragu részévé teszem, aminek az az oka, hogy egyszerűen jobban bejön mint a lágyabb verzió. Egy autentikus kínai kajáról beszélünk, amit könnyedén el tudunk készíteni vega verzióban is, mindössze pár hozzávalót kell beszerezni, de manapság már ezek könnyedén elérhetőek.

Ugorjunk hát neki.


Hozzávalók:


Selyem tofu | 300g

Paradicsompüré | 1-2 tk

Gomba, aprítva |3 fej

Szecsuáni bors, lepirítva | 2-3 csipet

Világos szójaszósz | 2 ek

Szójabab paszta | 1 ek

Víz | 2 dl

Fokhagyma, szeletelve | 1 gerezd

Kukorickaményítő | 1 tk

Friss chili, szeletelve | 1

Újhagyma zöldje, szeletelve | 1 + díszítés

Friss őrölt bors | 1-2 csipet

Barnacukor | 1 tk


A szecsuáni borsot szépen lepirítjuk egy wokban, majd áthelyezzük egy mozsárba, ahol finomra őröljük. A tofut előfőzzük 2-3 perc alatt, nagyon vigyázva arra, hogy ne essen szét (elég laza állagú). Ugyanabban a wokban lepirítjuk a gombákat, majd ha ezzel készen vagyunk mehet rá a passzírozott paradicsom, amit szintén alaposan odapirítunk. Felvakarjuk, majd meglocsoljuk olajjal és jöhet bele a fokhagyma és a szójabab paszta. Újabb pirítás következik. Utolsó simításnak adunk hozzá 2 ek. világos szójaszószt. 

Közben, kevés olajon lepirítjuk a tofut és beleborítjuk, majd összeforgatjuk. Fűszerezzük szecsuáni borssal és őrölt feketeborssal. Kb. 5 percig főzzük, majd összekeverünk 1 tk. kukoricakeményítőt 2 dl vízzel és hozzáadjuk. Kevergetve megvárjuk még felforr és besűrűsödik. Az újhagyma zöld részét vékonyra szeleteljük (persze hagyunk díszítésnek is) és hozzáadjuk. Egyet rottyantunk rajta és mehet is a tálalás. Én isteni jázmin rizst fogyasztottam mellé. 


Megjegyzések