Tofu Katsu, kókuszos rizs

 



Ami ma terítékre kerül: egy isteni tofu katsu, pirított kókuszos rizzsel! :D Az étel ízvilága nagyon extra, mégis egyszerű, mindössze pár különlegesebb fűszerre van szükségünk, amiket manapság szinte bárhol be tudunk szerezni. Amit még kiemelnék, hogy most kipróbálhatjátok -  ha még esetleg nem történt meg -  az Ázsiában használt Panko panírmorzsát. Nyugi gyerekek, egyszerűen szenzációs.


Hozzávalók 2 adaghoz:


Tofu, egy éjszakára fagyasztva | 300g

Sárgarépa, kockázva | 2 szál 

Panko panírmorzsa 

Gyömbér, reszelve | 5cm-es db

Vöröshagyma, aprítva | 1 

Fokhagyma, reszelve | 2 gerezd

Mangó chutney | 1 ek

Friss koriander | 1+1 csokor a díszítéshez 

Friss chili, vékonyra szeletelve | 1

Víz | 150ml

Basmati rizs | 1 bögre

Kókuszreszelék | 2-3 ek

Garam masala | 1 tk

Curry | 1 tk

Só és bors | ízlés szerint


Elsőként a tofuval kezdek foglalkozni. Leöntöm a folyadékot róla és 30 percre papírtörlőbe csavarom, majd ráteszek egy nehezéket (vágódeszka). Egy műanyag tálba helyezem, lefóliázom és egy éjszakára a fagyasztóba dobom. Másnap kiolvasztom, majd a keletkezett folyadékot ismét leöntöm és a tofut papírtörlőbe csavarom 30 percre. Nagyon fontos folyamat semmiképpen ne hagyjuk el. Ha kész, felezzük a tofut, lekerekítjük a széleket és beszórjuk fűszerrel (kínai 5 fűszer, feketebors, só). Innentől egy egyszerű panírozás következik, viszont a lisztbe is teszünk a fűszerekből és nagyon ajánlott panko panírmorzsát használni. Ha bepaníroztuk bő olajban kisütjük a tofukat.   

Jöhet ragu! Egy serpenyőben, olajat hevítek és hozzáadom a vöröshagymát, amit 2-4 percig pirítok. Jöhet mellé a gyömbér és a fokhagyma, amivel további 2-4 percet pirítom. Hozzáadom az előkészített répát, majd a fűszereket, amivel alaposan összekeverem. A tökéletesség jegyében adok hozzá 1 ek. mango chutneyt, majd felhúzom vízzel. 7-8 percig főzöm, sózom, borsozom ha még szükséges, illetve ha nem elég sűrű egy nagyon kevés kukoricakeményítővel orvosoljuk a problémát. 

Ezek után elkészítjük a basmati rizst, amihez kókuszreszeléket pirítunk és összeforgatjuk a kész rizzsel (hagyjunk meg egy keveset szórásnak ;)). A tofu katsut szépen felszeleteljük és együtt tálaljuk a raguval és a rizzsel. Beszórjuk a kókuszreszelékkel és friss korianderrel, na meg egy kevés chili is mehet rá.


Egii!


Megjegyzések