Tofu Burger, Friss Szivárvány Saláta


 

Olyan régen volt már burger recept, hogy menten fel is bátorodtam, és elkezdtem gondolkozni azon, hogy milyet csinálnék nektek szívesen! 

Találtam is egy tetszetős receptet, ami tofu burgerként fut. Én még soha nem kísérleteztem tofuval ilyen közegben, úgyhogy elfogadtam a kihívást!:D

A recept tartalmaz még egy nagyon király cukormentes ketchupot is, és egy gyors vetélytárs nélküli sali öntetet.  


Hozzávalók 4 burgerhez pogácsához: 


Hamburger pufi vagy teljes kiőrlésű zsemle | 4

Tofu, kifacsarva | 300g

Durva kenyérmorzsa | 70g

Marmite vagy miso pasta | 1 tk

Frissen őrölt bors | 2-3 csipet

Frissen őrölt bors | 1-2 csipet

Házi tojás | 1 

Cheddar sajt, reszelve | 110 g

Kapros nagy csemege uborka, vékony szeletek

Friss rozmaring 


Ketchup: 


Olívaolaj | 2 ek

Hámozott paradicsom | 1 konzerv

Friss bazsalikom, aprítva | 1 csokor

Fehérbor ecet | 1 ek

Chilipehely | 1 csipet

Só és bors | ízlés szerint


Öntet:


Kelleni fog egy turmixgép, vagy ha az nincsen egy magasabb falú mérőedény és egy botmixer.

Joghurt | 200ml

Fehérborecet | 2 tk

Olívaolaj | 1 ek

Friss chili | 0,5

Friss bazsalikom | 1 csokor

Friss saláta zöldségek( retek, lilakáposzta, szívsaláta, alma, répa)


Elkészítés:

Egy konyharuha segítségével kifacsarjuk a vizet a tofuból. Egy nagyobb tálba morzsoljuk, majd jöhet hozzá a kenyérmorzsa, a marmite/miso pasta, a bors és a tojás. Kézzel masszává gyúrjuk.

Hagyjuk pihenni 30 percig. 

Közben odadobjuk a ketchupot. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd jöhet bele a konzerv hámozott pari. Hagyjuk felforrni, majd egy krumplinyomó segítségével passzírozzuk össze. Jöhet hozzá a bazsalikom, az ecet, a chili és a só, bors. Összekeverjük, majd addig forraljuk, míg a felesleges folyadék el nem fő. Ha kész, félre is tehetjük hűlni. 

Elkészítjük az öntetet, amihez vagy turmixgépre, vagy botmixerre lesz szükség, mindegy melyik a lényeg, hogy pépesíteni tudjunk. A dolgunk mindössze annyi, hogy beledobáljuk a hozzávalókat és szép selymesre aprítjuk. 

Ha kész, egy serpenyőt belocsolunk olívaolajjal, rádobáljuk a rozmaring leveleket, kissé hagyjuk pirulni, majd a tofus masszából 4-5 db pogácsát formázunk, amiknek gyönyörű aranybarnára pirítjuk mind a két oldalát.  Fordítunk rajta, sózzuk, majd  reszeljük rá a cheddart (le is lehet fedni egy másik serpenyővel), nem baj ha megy a pogácsa mellé és kissé odapirul, én azt is rászoktam tenni.

A bucikat félbevágjuk és szintén kissé megpirítjuk a visszamaradt szaftban. 

A zöldségeket szépen vékonyra szeleteljük, majd összemixeljük. Ez lesz a burgerünk ágya. Nincs más hátra mint a összeállítani. Legalulra mehet egy adag ketchup, majd a pogácsa.  2-3 vékony szelet csemege uborka, majd még egy adag ketchup. Szépen ráhelyezzük a saláta ágyra és meglocsoljuk a zöldségeket az öntettel. 


Megjegyzések