Olyan régen volt már burger recept, hogy menten fel is bátorodtam, és elkezdtem gondolkozni azon, hogy milyet csinálnék nektek szívesen!
Találtam is egy tetszetős receptet, ami tofu burgerként fut. Én még soha nem kísérleteztem tofuval ilyen közegben, úgyhogy elfogadtam a kihívást!:D
A recept tartalmaz még egy nagyon király cukormentes ketchupot is, és egy gyors vetélytárs nélküli sali öntetet.
Hozzávalók 4 burgerhez pogácsához:
Hamburger pufi vagy teljes kiőrlésű zsemle | 4
Tofu, kifacsarva | 300g
Durva kenyérmorzsa | 70g
Marmite vagy miso pasta | 1 tk
Frissen őrölt bors | 2-3 csipet
Frissen őrölt bors | 1-2 csipet
Házi tojás | 1
Cheddar sajt, reszelve | 110 g
Kapros nagy csemege uborka, vékony szeletek
Friss rozmaring
Ketchup:
Olívaolaj | 2 ek
Hámozott paradicsom | 1 konzerv
Friss bazsalikom, aprítva | 1 csokor
Fehérbor ecet | 1 ek
Chilipehely | 1 csipet
Só és bors | ízlés szerint
Öntet:
Kelleni fog egy turmixgép, vagy ha az nincsen egy magasabb falú mérőedény és egy botmixer.
Joghurt | 200ml
Fehérborecet | 2 tk
Olívaolaj | 1 ek
Friss chili | 0,5
Friss bazsalikom | 1 csokor
Friss saláta zöldségek( retek, lilakáposzta, szívsaláta, alma, répa)
Elkészítés:
Egy konyharuha segítségével kifacsarjuk a vizet a tofuból. Egy nagyobb tálba morzsoljuk, majd jöhet hozzá a kenyérmorzsa, a marmite/miso pasta, a bors és a tojás. Kézzel masszává gyúrjuk.
Hagyjuk pihenni 30 percig.
Közben odadobjuk a ketchupot. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd jöhet bele a konzerv hámozott pari. Hagyjuk felforrni, majd egy krumplinyomó segítségével passzírozzuk össze. Jöhet hozzá a bazsalikom, az ecet, a chili és a só, bors. Összekeverjük, majd addig forraljuk, míg a felesleges folyadék el nem fő. Ha kész, félre is tehetjük hűlni.
Elkészítjük az öntetet, amihez vagy turmixgépre, vagy botmixerre lesz szükség, mindegy melyik a lényeg, hogy pépesíteni tudjunk. A dolgunk mindössze annyi, hogy beledobáljuk a hozzávalókat és szép selymesre aprítjuk.
Ha kész, egy serpenyőt belocsolunk olívaolajjal, rádobáljuk a rozmaring leveleket, kissé hagyjuk pirulni, majd a tofus masszából 4-5 db pogácsát formázunk, amiknek gyönyörű aranybarnára pirítjuk mind a két oldalát. Fordítunk rajta, sózzuk, majd reszeljük rá a cheddart (le is lehet fedni egy másik serpenyővel), nem baj ha megy a pogácsa mellé és kissé odapirul, én azt is rászoktam tenni.
A bucikat félbevágjuk és szintén kissé megpirítjuk a visszamaradt szaftban.
A zöldségeket szépen vékonyra szeleteljük, majd összemixeljük. Ez lesz a burgerünk ágya. Nincs más hátra mint a összeállítani. Legalulra mehet egy adag ketchup, majd a pogácsa. 2-3 vékony szelet csemege uborka, majd még egy adag ketchup. Szépen ráhelyezzük a saláta ágyra és meglocsoljuk a zöldségeket az öntettel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése