Azt hiszem a mákos gubát senkinek sem kell bemutatnom... Alap desszertnek számít a magyar konyhában, így nem egy nehéz dologról beszélünk, meg amúgy is, szerintem az egyszerű kaják a legjobbak. :Dd Én oda vagyok érte, néha meggyes verzióban készítem, de most nem variálom és az autentikus sodós verziót hoztam nektek.
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
Kifli, szeletelve | 10 db
Tej | 800 ml
Házi tojássárgája | 4
Vaníliás cukor (bourbon) | 1 zacskó
Barna cukor | 2 ek
Darált mák |
Porcukor | 2 ek
Vanília sodó:
Házi tojássárgája | 3 db
Liszt | 1 ek
Vaníliás cukor | 1 tk
Tej | 500 ml
Előmelegítjük a sütőt 180C hőfokra.
A kifliket szeleteljük, a mákot összekeverjük a porcukorral. Egy kisebb tálba helyezzük a sárgákat és hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.
Habverővel selymesre keverjük. A keveréket hozzáadjuk a tejhez, majd melegítjük. Egy mélyebb kerek, üveg sütőedényt kikenünk vajjal, majd kibéleljük kifli szeletekkel. Jöhet a rétegezés, meglocsoljuk a tojásos keverékkel, majd megszórjuk mákkal. Jöhet egy újabb rèteg kifli, tojásos keverék és a mák. Ezt ismételjük amíg van hozzávalónk. Ha kész, mehet be a sütőbe 25 percre.
Közben elkészítjük a sodót. Egy lábosban vizet forralunk.
Egy közepes üveg tálban összekeverjük a tejet, a tojást a lisztet és a vaníliát. A tálat a gőz fölé helyezzük és addig keverjük, míg besűrűsödik. Ezzel készen is vagyunk, nincsen más dolgunk, mint a gubát tányérra szedni és nyakon borítani sodóval! :Dd
Egii!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése