Mákos Guba

 



Azt hiszem a mákos gubát senkinek sem kell bemutatnom... Alap desszertnek számít a magyar konyhában, így nem egy nehéz dologról beszélünk, meg amúgy is, szerintem az egyszerű kaják a legjobbak. :Dd Én oda vagyok érte, néha meggyes verzióban készítem, de most nem variálom és az autentikus sodós verziót hoztam nektek. 


Hozzávalók 3-4 adaghoz:


Kifli, szeletelve | 10 db

Tej | 800 ml

Házi tojássárgája | 4

Vaníliás cukor (bourbon) | 1 zacskó

Barna cukor | 2 ek

Darált mák | 

Porcukor | 2 ek


Vanília sodó:

Házi tojássárgája | 3 db

Liszt | 1 ek

Vaníliás cukor | 1 tk

Tej | 500 ml


Előmelegítjük a sütőt 180C hőfokra.

A kifliket szeleteljük, a mákot összekeverjük a porcukorral. Egy kisebb tálba helyezzük a sárgákat és hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.

Habverővel selymesre keverjük. A keveréket hozzáadjuk a tejhez, majd melegítjük. Egy mélyebb kerek, üveg sütőedényt kikenünk vajjal, majd kibéleljük kifli szeletekkel. Jöhet a rétegezés, meglocsoljuk a tojásos keverékkel, majd megszórjuk mákkal. Jöhet egy újabb rèteg kifli, tojásos keverék és a mák. Ezt ismételjük amíg van hozzávalónk. Ha kész, mehet be a sütőbe 25 percre. 

Közben elkészítjük a sodót.  Egy lábosban vizet forralunk.

Egy közepes üveg tálban összekeverjük a tejet, a tojást a lisztet és a vaníliát. A tálat a gőz fölé helyezzük és addig keverjük, míg besűrűsödik. Ezzel készen is vagyunk, nincsen más dolgunk, mint a gubát tányérra szedni és nyakon borítani sodóval! :Dd


Egii!


Megjegyzések