Ezt a burgert az indiai/bangladesi konyha ihlette, tele színekkel, élettel, szinte már sokkoló ízvariációkkal! Mindent magába foglal, amit a főzés szeretete jelent nekem.
Minden burgernél nagyon fontos a buci, ezért azt javaslom soha ne adjunk alább és keressük meg a legjobbat számunkra.
Én egy céklás bucit használok most, ami nem csak isteni, de a színe önmagában feldobja az ételt.
Hozzávalók 4-5 burgerhez:
Pogácsa:
Sütőtök | 350 g
Sárgarépa | 1 szál
Paneer indiai sajt | 250 g
Friss gyömbér | 5cm-es db
Őrölt kömény | 1 tk
Turmeric | 1 tk
Friss chili, szeletelve | 1
Fokhagyma, reszelve | 2 gerezd
Lilahagyma, aprítva | 1
Graham liszt | 1 ek
Zsemlemorzsa | 1 ek
Burger buci (céklás) | 4
Korianderes joghurt:
Só | 1 nagy csipet
Friss koriander | 1 csokor
Olívaolaj | 1 ek
Joghurt | 200ml
Mozsár
Plusz feltétek:
Friss saláta, aprítva | 1 fej
Bombay mix | 1
Friss koriander | 1 csokor
Mangó chutney | 1 ek
Elkészítés:
A friss zöldségeket mindig előkészítem előre, így most is ezzel kezdem. A salátát és a koriandert felaprítom. Jöhetnek a pogácsába valók (gyömbér, répa, sütőtök, fokhagyma, lila hagyma, chili). Megtisztítom, majd egy tálba lereszelem a hozzávalókat, a chili és a lila hagyma kivételével, mert ezeket vékony szeletekre vágom. Szintén hozzáreszelem a paneer sajtot, majd jöhet a fűszerezés (kömény, turmeric, bors) és a liszt-zsemlemorzsa keverék. Sózni én sütés közben szoktam, mert ha a keverésnél adjuk hozzá, levet ereszt a sok zöldség, így akadályozva azt, hogy szép pogácsáink legyenek. Szóval két kézzel összedolgozzuk és hagyjuk pihizni 20 percet a hűtőben.
Közben elkészítjük a korianderes joghurtot, amivel annyi dolgunk van, hogy egy mozsárba pakoljuk a friss zöldet, sózzuk, olívaolajjal locsoljuk, kicsit összezúzzuk, majd jöhet hozzá a joghurt, amivel selymesre dolgozzuk.
Egy serpenyőben 2-3 ek olívaolajat hevítek, majd a masszából, a zsemlénkhez mérten kicsivel kisebb pogikat formázunk. Mehet a forró serpenyőbe kb. 3-3 percig először közepes lángon, majd 3-3 perc nagy lángon, hogy alaposan átsüljenek.
A bucikat kettévágjuk, és mind a két oldalt megkenjük a korianderes joghurttal. Jöhet az összetört indiai poppadom, majd a pogácsa, mangó chutney, a saláta és már be is zárhatjuk a kört.
Egi!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése