India Vega Burger


 

Ezt a burgert az indiai/bangladesi konyha ihlette, tele színekkel, élettel, szinte már sokkoló ízvariációkkal! Mindent magába foglal, amit a főzés szeretete jelent nekem. 

Minden burgernél nagyon fontos a buci, ezért azt javaslom soha ne adjunk alább és keressük meg a legjobbat számunkra. 

Én egy céklás bucit használok most, ami nem csak isteni, de a színe önmagában feldobja az ételt.


Hozzávalók 4-5 burgerhez:


Pogácsa:

Sütőtök | 350 g

Sárgarépa | 1 szál

Paneer indiai sajt | 250 g 

Friss gyömbér | 5cm-es db

Őrölt kömény | 1 tk

Turmeric | 1 tk

Friss chili, szeletelve | 1

Fokhagyma, reszelve | 2 gerezd

Lilahagyma, aprítva | 1 

Graham liszt | 1 ek

Zsemlemorzsa | 1 ek

Burger buci (céklás) | 4 


Korianderes joghurt:


Só | 1 nagy csipet

Friss koriander | 1 csokor

Olívaolaj | 1 ek

Joghurt | 200ml

Mozsár


Plusz feltétek:

Friss saláta, aprítva | 1 fej

Bombay  mix | 1 

Friss koriander | 1 csokor

Mangó chutney | 1 ek



Elkészítés: 


A friss zöldségeket mindig előkészítem előre, így most is ezzel kezdem. A salátát és a koriandert felaprítom. Jöhetnek a pogácsába valók (gyömbér, répa, sütőtök, fokhagyma, lila hagyma, chili). Megtisztítom, majd egy tálba lereszelem a hozzávalókat, a chili és a lila hagyma kivételével, mert ezeket vékony szeletekre vágom. Szintén hozzáreszelem a paneer sajtot, majd jöhet a fűszerezés (kömény, turmeric, bors) és a liszt-zsemlemorzsa keverék. Sózni én sütés közben szoktam, mert ha a keverésnél adjuk hozzá, levet ereszt a sok zöldség, így akadályozva azt, hogy szép pogácsáink legyenek. Szóval két kézzel összedolgozzuk és hagyjuk pihizni 20 percet a hűtőben. 

Közben elkészítjük a korianderes joghurtot, amivel annyi dolgunk van, hogy egy mozsárba pakoljuk a friss zöldet, sózzuk, olívaolajjal locsoljuk, kicsit összezúzzuk, majd jöhet hozzá a joghurt, amivel selymesre dolgozzuk.

Egy serpenyőben 2-3 ek olívaolajat hevítek, majd a masszából, a zsemlénkhez mérten kicsivel kisebb pogikat formázunk. Mehet a forró serpenyőbe kb. 3-3 percig először közepes lángon, majd 3-3 perc nagy lángon, hogy alaposan átsüljenek.

A bucikat kettévágjuk, és mind a két oldalt megkenjük a korianderes joghurttal. Jöhet az összetört indiai poppadom, majd a pogácsa, mangó chutney, a saláta és már be is zárhatjuk a kört. 

Egi!!

Megjegyzések