Vissza a valóságba! Folytatódhatnak a fáradt hetek tovább... :D Viszont ne csüggedjünk, egy király recepttel bármikor feldobhatjuk a napot! E célból hoztam egy isteni kaját, ahol megmutatkoznak azok a bizonyos ázsiai ízek. Ilyen ételeket főzök egy tipikus “nem tudom ma mit egyek” napon. :Ddd
Hozzávalók 2 adaghoz:
Udon noodles | 2 csomag
Brokkoli, apró rózsákra bontva, blansírozva | 300g
Tofu, pácolva 3-4 órára |
Vöröshagyma, finomra aprítva | 1 nagyobb
Fokhagyma, zúzva, aprítva | 2 gerezd
Gyömbér, reszelve | 1 ujjnyi
Kókusztej, zsírosabb verzió | 1 kisebb konzerv
Citromfű | 0,5 csokor
Füstölt őrölt paprika | 1 tk
Kurkuma | 1 csipet
Garam masala | 1 csipet
Chilipehely | 1 csipet
Őrölt római kömény | 1 csipet
Friss petrezselyem | 5-6 db levél
Olívaolaj | 2-3 ek
Kukoricakeményítő | 0,5 tk
Víz | 2dl
Tofu pác:
Szójaszósz | 1ek
Olívaolaj | 1 ek
Chilipehely | 1 csipet
Őrölt paprika | 0,5 tk
Fokhagyma por | 1 tk
Só és bors
Az előkészületekkel kezdjük, azaz csinálunk jégkockákat és előkészítjük a zöldségeket, ezzel megkönnyítve a munkafolyamatot.
Egy wokban készítem el a ragut, olajat hevítek, majd hozzáadom a hagymákat és a gyömbért. Főzzük kb. 6-7 percig. Közben felteszünk egy lábost, amiben vizet melegítünk, sózzuk, majd forrásig melegítjük. Ebbe dobáljuk bele az előkészített brokkoli rózsákat 2-3 perc erejéig, majd gyorsan átszedjük a jeges vízbe, ahol szintén pihen 2-3 percet, ezután jöhet is a szűrés. A wokot levesszük a tűzről, majd fűszerezzük az alapunkat (füstölt őrölt paprika, kurkuma, garam masala, őrölt római kömény, chili, só és bors). Jöhet hozzá a kókuszkrém, majd 2 dl víz és 10-15 perc főzés közepes lángon. Közben egy közepes serpenyőben kevés olajat hevítünk és lepirítjuk a brokkolikat és a tofut. Ha a ragu kissé összeforrt, utófűszerezzük ha szükséges, majd hozzáadjuk a keményítőt, amit egy pohárban kb. 0,5 dl vízzel kikeverünk.
Forraljuk 1-2 percig. Ha már látjuk, hogy kezd sűrűsödni levehetjük a tűzről. Köretnek udon tésztát választottam, mert ez volt itthon és úgy éreztem, jól működik, és hát bevallom, nem volt rossz döntés, de persze lehet rizzsel vagy bármi más ázsiai tésztával tálalni.
Köszönöm a figyelmet,
Egi!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése