Fűszeres Ázsiai Ragu, Udon Tészta, Sült Tofu és Brokkoli

 


Vissza a valóságba! Folytatódhatnak a fáradt hetek tovább... :D Viszont ne csüggedjünk, egy király recepttel bármikor feldobhatjuk a napot! E célból hoztam egy isteni kaját, ahol megmutatkoznak azok a bizonyos ázsiai ízek.  Ilyen ételeket főzök egy tipikus “nem tudom ma mit egyek” napon. :Ddd


Hozzávalók 2 adaghoz:


Udon noodles | 2 csomag

Brokkoli, apró rózsákra bontva, blansírozva | 300g

Tofu, pácolva 3-4 órára | 

Vöröshagyma, finomra aprítva | 1 nagyobb

Fokhagyma, zúzva, aprítva | 2 gerezd

Gyömbér, reszelve | 1 ujjnyi 

Kókusztej, zsírosabb verzió | 1 kisebb konzerv

Citromfű | 0,5 csokor

Füstölt őrölt paprika | 1 tk

Kurkuma | 1 csipet

Garam masala | 1 csipet 

Chilipehely | 1 csipet

Őrölt római kömény | 1 csipet

Friss petrezselyem | 5-6 db levél

Olívaolaj | 2-3 ek

Kukoricakeményítő | 0,5 tk

Víz | 2dl


Tofu pác:


Szójaszósz | 1ek

Olívaolaj | 1 ek

Chilipehely | 1 csipet

Őrölt paprika | 0,5 tk

Fokhagyma por | 1 tk

Só és bors 


Az előkészületekkel kezdjük, azaz csinálunk jégkockákat és előkészítjük a zöldségeket, ezzel megkönnyítve a munkafolyamatot. 

Egy wokban készítem el a ragut, olajat hevítek, majd hozzáadom a hagymákat és a gyömbért. Főzzük kb. 6-7 percig. Közben felteszünk egy lábost, amiben vizet melegítünk, sózzuk, majd forrásig melegítjük. Ebbe dobáljuk bele az előkészített brokkoli rózsákat 2-3 perc erejéig, majd gyorsan átszedjük a jeges vízbe, ahol szintén pihen 2-3 percet, ezután jöhet is a szűrés. A wokot levesszük a tűzről, majd fűszerezzük az alapunkat (füstölt őrölt paprika, kurkuma, garam masala, őrölt római kömény, chili, só és bors). Jöhet hozzá a kókuszkrém, majd 2 dl víz és 10-15 perc főzés közepes lángon. Közben egy közepes serpenyőben kevés olajat hevítünk és lepirítjuk a brokkolikat és a tofut. Ha a ragu kissé összeforrt, utófűszerezzük ha szükséges, majd hozzáadjuk a keményítőt, amit egy pohárban kb. 0,5 dl vízzel kikeverünk.

Forraljuk 1-2 percig. Ha már látjuk, hogy kezd sűrűsödni levehetjük a tűzről. Köretnek udon tésztát választottam, mert ez volt itthon és úgy éreztem, jól működik, és hát bevallom, nem volt rossz döntés, de persze lehet rizzsel vagy bármi más ázsiai tésztával tálalni.


Köszönöm a figyelmet,

Egi!

Megjegyzések