4 Sajtos Mac & Cheese, Mangó Chutneyval és Sörrel


 

Ugye, jöhet még ikonikus tészta recept?

Bizony, most más kontinensre evezünk, ugyanis egy durva mac&cheeset fogok összeállítani, méghozzá 4 sajtos verzióban! Vargányás-oregánós kenyérmorzsával

Sajtimádóként a gondolatától is elcsuklik a hangom, és megéhezem...


Hozzávalók 1 kisebb tepsi:


Olívaolaj | 3-4 ek

Makaróni tészta | 1 bögre

Kéksajt, morzsolva | 80g

Vörös cheddar, reszelve| 130g

Gouda, reszelve | 100g

Mozzarella | 80g

Sör (skót ha lehet😜) | 100ml

Vöröshagyma, vékonyra szeletelve | 1 

Vargánya | 70g

Fokhagyma, aprítva | 1 gerezd

Kézműves kenyérmorzsa | 2-3 marék

Friss oregánó | 1 csokor

Vaj | 40g

Házi tej (szobahőmérsékletű vagy kissé langyosított!!!) | 650ml

Liszt | 50g

Szerecsendió | 1-2 csipet

Fehérbors | 1 csipet

Só | 1-2 csipet

Angol mustár | 1 tk

Mangó chutney | 1 ek

Worcestershire szósz | 1 ek


A sütőt előmelegítjük 200C hőfokra.

A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük fogkeményre. Kb. fele a rendes főzési időnek. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a hagymát. Szép barnára pirítjuk, ügyelve arra, hogy semmiképpen se égjen le. Hozzáadjuk a vajat és habzásig olvasztjuk. Jöhet a liszt és habverővel összedolgozzuk. Jöhet hozzá a tej egyszerre, majd keverés és közepes lángon forralás. Folyamatosan kevergessük. Ha már eléggé besűrűsödött, jöhetnek a sajtok és a sör. Utolsó simításnak fűszerezzük, majd hozzáadjuk a mustárt és a chutneyt. 

Hozzákeverjük a tésztát, a worcestersire szószt, rátépkedjük a mozzarellát és mehet is be a sütőbe 15 percre + 5 percre grill fokozaton. Amíg sül elkészítjük a kenyérmorzsát. Először a vargányát pirítjuk le minimális olajon, majd hozzáadjuk az oregánót és a fokhagymát. 2-3 percig pirítjuk, majd jöhet a kenyérmorzsa. Addig pirítjuk míg szép aranybarna nem lesz. 

Ha kész, tálalhatjuk is, friss salátával, a morzsával megszórva. 

Egiii

Megjegyzések