Ma, ahogy üldögéltem a szobámban, hirtelen úgy megkívántam valami tuti arab finomságot!
A konyha desszertjeire általában jellemző, a masszív édesség és a gyors teltségérzet, ami ennél a sütikénél se lesz másképp. A búzadara, kókuszreszelék, cukorszirup triója meghozza a kívánt hatást! :D Mégis jó egyensúlyt teremthetünk vele, ha ugyanebben a fűszeres stílusban készítjük főételeinket is..
Hozzávalók:
Durumliszt | 1 csésze
Búzadara | 2 csésze
Kókuszreszelék | 1 csésze
Olívaolaj | 1 dl
Joghurt | 1 bögre
Narancs héja, reszelve | 1
Sütőpor | 1,5 tk
Vanília kivonat | 1 tk
Hámozott mandula | 5-6
Cukor szirup:
Barnacukor | 0,5 csésze
Cukor | 0,5 csésze
Víz | 1,5 csésze
Zöld kardamom | 3-4 db
Citrom szelet | 1
Az elkészítés nagyon egyszerű lesz.
Előmelegítjük a sütőt 180C hőfokra.
Majd egy nagyobb tálban összekeverjük a búzadara a porcukrot és az olvasztott vajat. Addig dolgozzuk míg egy kenyérmorzsa-szerű durva állagot nem kapunk.
Jöhet a kókuszreszelék, a liszt és a joghurt, majd ezt is alaposan összekeverjük. Mehet bele a narancshéj, a sütőpor és a vanília, majd egy utolsó keverés.
Elkészítjük a cukorszirupot.
Egy magasabb serpenyőbe öntjük a cukrokat, majd a vizet, hozzáadjuk a kardamomomokat és a citromot. Addig forraljuk míg a cukor megolvad és szirup állagúra sűrűsödik. Egy magas falú üveg/kerámia tepsit kikenünk vajjal, majd beszórjuk zsemlemorzsával. Beleszedjük a tésztánkat és szépen elegyengetjük. Még nyers állapotban meghúzzuk a tésztában az elválasztásokat (én a kisebb négyzeteket választottam). Mindegyik négyzet közepébe helyezünk egy-egy mandulát. Mehet is be a sütőbe 20-25 percre. Ha kész ellenőrizzük késheggyel, hogy belül is minden oké-e. A szirupból kihalásszuk a fűszereket, majd egy merőkanál segítségével meglocsoljuk vele a süteményünket. Ezzel készen is vagyunk, tálalhatjuk is.
Egi!!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése