Basbousa


 

Ma, ahogy üldögéltem a szobámban, hirtelen úgy megkívántam valami tuti arab finomságot!

A konyha desszertjeire általában jellemző, a masszív édesség és a gyors teltségérzet, ami ennél a sütikénél se lesz másképp. A búzadara, kókuszreszelék, cukorszirup triója meghozza a kívánt hatást! :D Mégis jó egyensúlyt teremthetünk vele, ha ugyanebben a fűszeres stílusban készítjük főételeinket is..


Hozzávalók: 


Durumliszt | 1 csésze

Búzadara | 2 csésze

Kókuszreszelék | 1 csésze

Olívaolaj | 1 dl

Joghurt | 1 bögre

Narancs héja, reszelve | 1

Sütőpor | 1,5 tk

Vanília kivonat | 1 tk

Hámozott mandula | 5-6


Cukor szirup:


Barnacukor  | 0,5 csésze

Cukor | 0,5 csésze

Víz | 1,5 csésze

Zöld kardamom | 3-4 db

Citrom szelet | 1



Az elkészítés nagyon egyszerű lesz. 

Előmelegítjük a sütőt 180C hőfokra. 

Majd egy nagyobb tálban összekeverjük a búzadara a porcukrot és az olvasztott vajat. Addig dolgozzuk míg egy kenyérmorzsa-szerű durva állagot nem kapunk. 

Jöhet a kókuszreszelék, a liszt és a joghurt, majd ezt is alaposan összekeverjük. Mehet bele a narancshéj, a sütőpor és a vanília, majd egy utolsó keverés. 

Elkészítjük a cukorszirupot. 

Egy magasabb serpenyőbe öntjük a cukrokat, majd a vizet, hozzáadjuk a kardamomomokat és a citromot. Addig forraljuk míg a cukor megolvad és szirup állagúra sűrűsödik. Egy magas falú üveg/kerámia tepsit kikenünk vajjal, majd beszórjuk zsemlemorzsával. Beleszedjük a tésztánkat és szépen elegyengetjük. Még nyers állapotban meghúzzuk a tésztában az elválasztásokat (én a kisebb négyzeteket választottam). Mindegyik négyzet közepébe helyezünk egy-egy mandulát. Mehet is be a sütőbe 20-25 percre. Ha kész ellenőrizzük késheggyel, hogy belül is minden oké-e. A szirupból kihalásszuk a fűszereket, majd egy merőkanál segítségével meglocsoljuk vele a süteményünket. Ezzel készen is vagyunk, tálalhatjuk is.


Egi!!!

Megjegyzések