A híres görög rakott csoda!!!
Gyerekek, ott tudnak valamit, én mondom.
A mai receptben leírok nektek egy király muszaka receptet, ahogy én szoktam készíteni a családnak, ha villogni akarok... :D Full vegakompatibilis, ahogy azt kell. Nagyon könnyű lesz, nagyon gyorsan összeáll a dolog. Pont ezt szeretem a rakott kajákban a legjobban, hogy összepakolod, a többi pedig a sütőben dől el.
Előtte szépen le lehet dönteni egy ouzot ha úgy tartja kedvünk természetesen! :Dd
Hozzávalók 1 tepsihez:
Barna csiperke, durvára aprítva | 650g
Padlizsán, besózva, szeletelve | 2
Cukkini, szeletelve | 2
Lila hagyma, aprítva | 2
Dió | 100g
Fokhagyma, zúzva, aprítva | 2 gerezd
Sárga burgonya, karikára szeletelve | 3
Paradicsompüré | 1 tk
Aprított paradicsom | 1 konzerv
Friss kakukkfű | 2 csokor
Besamel:
Vaj | 50g
Liszt | 50g
Tej (szobahőmérsékletű) | 650 ml
Szerecsendió, reszelve
Fehérbors | 1-2 csipet
Só | 1-2 csipet
Tojás sárgája | 2
Cheddar, reszelve | 120 g
Előmelegítjük a sütőt 200C hőfokra.
A padlizsánok mind a két oldalát besózzuk, majd hagyjuk pihenni 10 percet. Ha kész, papírtörlővel leitatjuk a levét.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a burgonya szeleteket, az egyik aprított lila hagymát, só, bors, kakukkfű és némi olívaolajjal. Egy nagy mélyebb tepsit kikenünk olajjal, és szépen elhelyezzük benne a burgonyás mixet és mehet is a sütőbe 10-15 percre. A padlizsán szeleteket szintén fűszerezzük, majd meglöttyintjük olívaolajjal. Ha lejárt az idő, kivesszük a tepsit, majd a padlizsánokkal befedjük a burgonyákat (ez lesz az újabb réteg). Mehet vissza a sütőbe 20 percre. A cukkinivel szintén így járunk el, szeleteljük (nem túl vastagra), fűszerezzük és egy kevés olaj. Ezeket is ráhelyezzük újabb rétegként a padlizsánokra, majd további 20 percre betesszük a sütőbe.
Egy magasabb serpenyőben, több részletben lepirítjuk a gombát. Ha kész, áthelyezzük egy tálba, a serpenyőben pedig olajat hevítünk. Jöhet bele a lila hagyma és 2-3 perc pirítás. Mehet hozzá a fokhagyma, a dió és a fűszerek, majd további 2-3 perc pirítás. Hozzáadjuk a paradicsompürét, amit szintén lepirítunk az alappal együtt. Ha ez is megvan jöhet vissza a gomba, majd az aprított paradicsom. Összeforraljuk kb. 10 perc alatt, majd félretesszük hűlni. Közben elkészítjük a besamelt. Egy forraló lábosban vajat olvasztunk, majd ha már kissé buborékol, hozzáadjuk a lisztet. Habverővel kissé átkeverjük, ügyelve arra, hogy ne piruljon. Öntünk hozzá egy kevés tejet, majd elkeverjük. Ezek után mehet hozzá az összes tej. Kevergetve hagyjuk besűrűsödni, majd fűszerezzük.
Egy nagyobb kanállal átszedünk a raguhoz és elkeverjük. Az utolsó gombás réteget is eloszlatjuk, majd az egészet befedjük a sajtos besamellel.
Mehet vissza a sütőbe, 20 perc+5 perc grill fokozatra.
Egii!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése