Na, hát megérkezett a várva várt pogácsám! Ez a személyes kedvencem, ugyanis lassan sült burgonyával készítem... Kár lenne tagadnom, gyerekkorom óta az egyik kedvenc kajám, amit lisztből lehet készíteni. :D Lehet, hogy pont a sokszínűsége miatt.
Ugye, ti is úgy eszitek, hogy először az alját aztán a tetejét?:DD A pogácsa készítési technológia szinte mindig ugyanaz, ahogy a leírásban látni is fogjátok.
A recept szenzációsan jó vendégváró, vagy akár egy jó meccsnézős party kaja! :D
(Legalábbis nekem:D)
Hozzávalók kb. 20-25 pogácsához:
Sárga burgonya | 350 g
Házi tehén tej | 150 ml + egy kevés az élesztőhöz
Házi tejföl | 80 ml
Házi tojás | 2 + 1 a kenéshez
Só | 30 g
Vaj | 65 g
Liszt | 300 g
Élesztő | 15 g
Cukor | 1 csapott tk
Előmelegítjük a sütőt 200C hőfokra.
A burgonyákat 10 perc alatt előfűzzük sós lobogó vízben.
Ha kész, hagyjuk, hogy kipárologja magát, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és mehet be a sütőbe 45 percre.
Közben elkészítjük az alap tésztánkat.
Külön keverjük össze a száraz és folyékony hozzávalókat.
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Fél óra elteltével habverővel elkeverjük benne a tojásokat és a tejfölt. A liszthez adjuk a sót, majd a tejes keveréket. Összekeverjük, és kb. 20 percig dagasztjuk. A tésztát két részre osztjuk, és hagyjuk letakarva egy órát pihenni.
Ha a burgonya is kész, hagyjuk pihenni 10 percet, majd törjük/aprítsuk fel.
Egy serpenyőbe tesszük a vajat, amit melegíteni kezdünk, majd hozzáadjuk az aprított sültburgonyát. Átkeverjük, kissé sózzuk és levesszük a tűzről. Fontos, hogy teljesen hűtsük ki!
A kihűlt burgonyát elkeverjük kb. 100 gramm liszttel, így könnyebben veszi fel a tészta alapot! A burgonyát elosztjuk a két tészta rész között és egyenletesre keverjük (én gépet használtam, de lehet kézzel is csak kicsit melósabb :D). A tésztát lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk, megvajazzuk, majd mindkét oldalát középre hajtjuk. Ezután megfordítjuk, ismét kinyújtjuk, vajazzuk és hajtogatjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük.
A tésztákat 12-24 órát hagyjuk a hűtőben pihenni/kelni. Ha 12 óránál tovább pihentetjük, közvetlenül a sütés előtt ismételjük meg a nyújtás-hajtogatást vaj nélkül. Ezzel segítve a levelek kibontakozását.
A hűtőből kivett tésztát hagyjuk negyedórát szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyen nyújtható legyen.
Egy centinél valamivel vastagabbra nyújtjuk, megkenjük tojással, bevagdaljuk, majd pogácsaszaggatóval formázzuk (ezt minden művelet előtt lisztezzük be). Letakarva hagyjuk még legalább fél órát kelni, majd 190 fokra előmelegített sütőben 15-16 percig gázsütőben inkább 20 percig sütjük.
Ha szép aranybarna és kellőképpen frissen sült pogácsa illatú az egész lakás, készen is vagyunk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése