Még szerencse, hogy vegán ételekkel nem lehet annyi proteint bevinni... :|:D Azért ma megpróbálkoztam vele hátha sikerül! ;) Mondjuk ez a mexikói szivárvány tál - aminél még a tál maga is ehető - erősen hajaz a minőségi fehérjebevitel felé szerintem... na jó bevallom a tortilla ötletét nyúltam, de muszáj volt kipróbálnom!! :D
Hozzávalók:
Római saláta, aprítva | 1
Lime | 2
Vegán joghurt | 2 ek
Avokádó, érett | 1 db
Só és bors | ízlés szerint
Ananász | 2 karika (konzervből)
Olívaolaj | 3-4 ek
Friss petrezselyem vagy koriander | 1 csokor
Tortilla lapok
Salsa:
Sárga és piros kaliforniai paprika | 0,5
Koktélparadicsom, aprítva | 4
Lilahagyma, aprítva | 1
Olívaolaj | 1 ek
Lime leve | 0,5
Só és bors | ízlés szerint
Taco tempeh:
Tempeh | 200g
Szójaszósz | 1 ek
Füstölt őrölt paprika | 1 tk
Őrölt rómaikömény | 1 tk
Őrölt fokhagyma | 1 tk
Őrölt chili | 1 tk
Mexikói rizs:
Basmati rizs, átmosva | 1 csésze
Őrölt fahéj | 1 csipet
Őrölt chili | 1 csipet
Őrölt római kömény | 1 csipet
Őrölt paprika | 1 tk
Őrölt fokhagyma | 1 tk
Só és bors | ízlés szerint
Fekete mazsola | 1 kisebb marék
Bab ragu:
Vörösbab, leszűrve | 1 konzerv
Paradicsompüré | 2 ek
Fokhagyma, aprítva | 1
Víz | 2 dl
Kukorica | 2 ek
Agave szirup | 2 tk
Füstölt őrölt paprika | 1 tk
Só és bors | ízlés szerint
Oregánó | 1 tk
Őrölt kömény | 1 tk
Őrölt cayenne chili | 1 tk
Én először a nyers hozzávalókkal kezdtem el dolgozni, azaz elkészítettem a salsát és az avokádót. Ezek nagyon egyszerű lépések, a salsával mindössze annyi a dolgunk, hogy szépen kis kockákra szeleteljük a zöldségeket, és egy kisebb tálkába helyezzük. Adunk hozzá olívaolajat és limeot, majd fűszerezzük. Az avokádót kikanalazzuk a héjából és egy közepes tálba helyezzük. Hozzáadjuk a limeot, a sót és a borsot, majd pépesre keverjük. Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk. A tempeh szeleteket kis darabokra morzsoljuk és mehet is a serpenyőbe. 3-4 perc alatt közepes/nagy lángon aranybarnára pirítjuk, majd fűszerezzük. Összeforgatjuk 2x-3x és ezzel készen is vagyunk. Ugyanebben a serpenyőben készítem a babragut is (előtte papírral áttörlöm). Szintén egy kevés olajat hevítünk és elkezdjük lepirítani a paradicsompürét. Ha kész, mehet hozzá a bab és a kukorica. Összeforgatom, majd fűszerezem amivel szintén keverek rajta egyet. Felhúzzuk vízzel és rotyogtatjuk közepes lángon kb. 10 percig (akkor van kész ha a víz szinte teljesen elfő és egy kevés szaft marad csak). Jöhet a rizs elkészítése. Lobogó sós vízben kifőzzük (a csomagoláson feltüntetett eljárást alkalmazzuk), én szoktam adni hozzá egy kevés olajat is.
Ha kész a rizs, egy kisebb tálban összeállítunk egy isteni mexikói fűszerkeveréket. A fent felsorolt fűszereket összekeverjük (egyik sem elhagyható, mert így lesz tökéletes). Egy közepes serpenyőben olajat hevítünk és hozzáadjuk a rizst. 1-2 percig nagy lángon pirítjuk, majd jöhet a mazsola és a fűszerkeverék. Alaposan átforgatjuk. Egy kerek sütő edényt (magasabb falú az ideális) kikenek olívaolajjal és bele nyomkodom a tortilla lapot (ha nincs elég magas edényetek össze lehet tűzni a tésztát középen, hogy tál formájú legyen). Mehet be a sütőbe 180C hőfokon 10 percig(ha tűzitek kb. 7 percnél vegyétek ki, ekkor már felvette a formát). Közben az ananász karikákat rostján lepirítom egy kisebb tapadásmentes serpenyőben. Ha ezzel is készen vagyunk nincs más dolgunk mint összeállítani a tálat. A tál aljába mehet a római sali alapnak. Az összes állomásnál elkészített ételeket kiporciózzuk és mindenből pakolunk a tetejére szépen sorban egymás mellé. A közepére kanalazunk vegán joghurtot és limeos avokádó pasztát. A legvégén dobálunk rá petrezselyem leveleket és ráfacsarjuk a maradék lime levet.
Köszönöm a figyelmet,
Oldal István
SorryImVeggie
Megjegyzések
Megjegyzés küldése