Marokkói Lencsesaláta


Hoztam nektek egy istenkirály keleti ételt, amit nagyon könnyen el lehet készíteni otthon! Ezzel megteremthetjük és belekóstolhatunk az észak-afrikai ízek világába, vagy meglephetünk valakit egy kis különlegességgel! ;)

Kint nagyon sok ételt készítenek tajine edényben, ami egy sajátos, csúcsos agyag edény, ebben szenzációsan összeérnek az ízek! És általában szabad tűzön használják, szóval még egy plusz, ami hozzájàrul az ételek zsenijéhez.

Sajátos, mert az étel se nem fő, se nem sül benne, inkább párolódik. És mivel lassan, gőzben készül, megőrzi a vitamintartalma javát, és az aromák sem vesznek el így szinte bármi elkészíthető benne.

Egyelőre még nincs tajinem, ezért egy nélküle is simán összedobható marokkói salit hoztam! :P


Hozzávalók:


Kuszkusz | 2 ek

Lencse, 1 óráig áztatva | 1 csésze

Répa hámozva | 1

Gránátalma, magjai | 0,5

Vegán joghurt | 1 ek

Agave szirup | 1 ek

Őrölt római kömény | 1 tk

Fokhagyma, reszelve | 1 gerezd

Őrölt koriander | 1 tk

Só és bors | ízlés szerint

Friss petrezselyem, aprítva | 1 csokor


Az előre beáztatott lencsét sós, lobogó vízben készre főzzük.  A répából egy hámozó segítségével szalagokat vágunk (opcionális, bármilyen formára vághatjuk, szerintem így szebb az eredmény) és egy közepes tálba helyezzük. Adunk hozzá, agavét, fokhagymát, köményt, koriandert, sót és borsot. Egy közepes serpenyőben olajat hevítünk és nagy lángon lepirítjuk a répa szeleteket kb. 2-3 perc alatt. Morzsolunk hozzá egy kevés chilit és már vehetjük is le a tűzről. Kihűtve keverjük össze a hozzávalókat, hogy a saláta ne fonnyadjon meg a hőtől. Adunk hozzá még 1-2 ek. olívaolajat, citromlevet és friss petrezselymet.


Megjegyzések