Isteni Lencsefőzelék


Szilveszterkor sok lencsét kell enni, azt mondják, hogy legyen az új évre elég money! :D Akkor hát engedjük át magunkat a babonáknak, és dobjunk össze egy isteni vegásított lencsefőzeléket. Nem csűrjük-csavarjuk, kizárólag autentikusan, mustárral, tejfölösen friss kovászos kenyérrel....


Hozzávalók 2 adaghoz:


Lencse | 1,5 csésze

Víz | 3 csésze víz + 0,5 dl a habaráshoz

Alaplé | kb. 400 ml

Termelői Tejföl | 2 ek

Liszt | 1 ek

Füstfolyadék | 1 ek

Kovászos kenyér | 1 szelet

Babérlevél | 2db

Őrölt kömény | 1 tk

Füstölt paprika | 1 tk

Mustár | 1 ek

Fokhagyma, zúzva, aprítva | 2 gerezd

Olívaolaj | 2 ek

Vöröshagyma, finomra aprítva | 1

Só és bors | ízlés szerint


A lencsét beáztatjuk 4-5 órára.

Egy lábosban olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát. Pirítjuk 4-5 percig, sózzuk, majd löttyintünk rá vizet. Jöhet a fokhagyma, majd kb. 10 perc kevergetve főzés. Levesszük a tűzről és fűszerezzük paprikával, köménnyel, borssal, füstfolyadékkal, majd vízzel együtt hozzáadjuk a lencsét. Melegítünk rajta, majd jöhet az alaplé is. Fedő alatt puhára főzzük közepes lángon. (kb. 20-25 perc).  Hozzákeverünk 1 ek tejfölt és 1 ek mustárt a főzelékünkhöz. Elkészítjük a habarást, majd ezt is hozzákeverjük és alacsony lángon pár percig főzzük.

Tálaláshoz további tejfölt használunk és persze egy szelet isteni kenyeret.  

Egi!!

B.Ú.É.K!!:D

Megjegyzések