Durván Jó Sült Burgonya, Még jobb dip

 


Ezt a kaját úgy éreztem, hogy egy külön receptben kell megmutatnom nektek, mert egyszerűen fenomenális! Éééés: bármilyen karácsonyi menübe beilleszthető! Én szinte hetente csinálok egy tepsivel, hol a családnak, hol csak magamnak, mert egyszerűen egy kincs az egész. :D

Szóval, lássuk a tökéletes sült burgonyát.


Hozzávalók: 


Sárga burgonya (ha van rá igény Maris Piper, de ez opcionális, a minőséget feljavítja, ez biztos): 9-10 db

Rozmaring, lefejtve a levelek  | 2 ág

Rozé fokhagyma, egészben héjastul | 4-6 gerezd

Só és frissen őrölt bors | ízlés szerint

Olívaolaj | 6-7 ek


Előmelegítjük a sütőt 190C  hőfokra.

A burgonyákat meghámozzuk és lobogó sós vízben, 10 perc alatt megfőzzük őket. Egy nagyobb szűrőt használva leszűrjük, majd kissé összerázzuk (még a szűrőben) és hagyjuk elpárologni a vizet 1 percig. Én egy zománc tepsit használtam, de a kerámia is teljes mértékben alkalmas. Locsolunk kb. 5 ek. olajat a tepsibe és eloszlatjuk. Jöhetnek a burgonyák, amiket jól beleforgatunk az olajba. A titok és a kulcs a tökéletes eredményhez, hogy ne pakoljunk egymásra a burgonyákat, mindegyik darabnak legyen meg a helye.

Fontos, hogy a burgonyák egészben vannak, vagy maximum félbevágva, ha túl nagy. Ha megvagyunk az elhelyezéssel, jöhet egy kis bors és 25-30 perc sütés 190 fokon légkeveréssel (ha gáz sütő, számoljunk rá 5 perc plusz időt).

Ha a kissé barnult állapotot elérjük, ki kell vennünk és egy krumplinyomó segítségével kissé megroppantjuk a burgonyákat, ezzel kicsit belelapítva a tepsibe (ügyeljünk rá, hogy ezek finom mozdulatok legyenek, ne trancsírozzuk papír vékonyra őket). Jöhet az ízesítés. Egy kisebb tálban összetépkedünk friss rozmaringot és megtisztított fokhagymát (én az utolsó réteg héját rajtahagyom, így rusztikusabb), adunk hozzá kb. 3 ek olajat és a fehérborecetet. Összekeverjük és szépen beborítjuk vele a burgonyákat. Mehet vissza a sütőbe 25-30 percre. Bármilyen mártogatóssal vagy rántott zöldséggel ideális. ;) 

De van egy javaslatom!

Ezt próbáljátok ki:





A mártogatósnak külön fejezet jár;)))


Hozzávalók:


Tengeri só | 2 csipet

Rózé fokhagyma | 1 gerezd

Majonéz | 4 ek

Rózsa harissa | 1 tk + 1 tk a tetejére


A sót és a fokhagymát egy mozsárban pépesre zúzzuk. Jöhet hozzá a majonéz és a harissa. Alaposan összedolgozzuk és hozzáadjuk a citrom héját. egy kisebb tálkában tálaljuk. Szedünk rá 1 tk harissát és esztétikusan elkeverjük egy vékony késsel.

Egiii!!

Megjegyzések