Káposztás Finomságok

 


Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én minden karácsonykor összedobok egy nagy adag káposztás rétest! :D Egyrészt imádom a rétest, másrészt, akkor már ez se lógjon ki a káposztás sorból, haha 😁 Viccet félretéve nekem ez a kedvencem, szóval szívesen készítem (kissé édesebben) karácsonyra is “desszert” gyanánt.


Hozzávalók 1 rúd réteshez:


Fejes káposzta, reszelve | 1/3 

Rétes lapok | 3 db

Nádcukor | 2 ek

Olívaolaj | 5 ek

Só és bors | 1-2 csipet

Panírmorzsa | egy réteg szórás

Tejföl | 250 ml 

Házi Tojás | 1


Előmelegítjük a sütőt 180C hőfokra.

A káposztát lereszeljük (itt robotgépet használtam), majd egy serpenyőben barnacukrot olvasztunk. Hozzáadjuk a káposztát, plusz 2-3 ek olajat. Fedő alatt néha kevergetve, barnára pirítjuk. A végén sózzuk és borsozzuk. Egy konyharuhára kiterítünk 2  réteslapot a felénél fedésbe (ezzel fogjuk majd segíteni a feltekerést). Előveszünk két kisebb tálkát, és beletesszük a tejfölt. Adunk hozzá 1 tk olívaolajat és elkeverjük.

Az olajos tejföllel kikenjük a réteslapokat ( a találkozásnál is), majd a töltelék helyét beszórjuk zsemlemorzsával. Jöhet a káposzta, úgy, hogy ne érjen a réteslapok végére, hogy még vissza tudjuk hajtani, ezzel lezárva a süteményt. Én jól megszoktam pakolni káposztával, majd elkezdem feltekerni, az utolsó hajtásnál, kenek még egy kis tejfölt, hogy szépen lezárjam a rétest. a tetejére még egy adag kenés az olajos tejfölből. Visszahajtjuk a széleket, majd a tojásos tejföllel szépen kikenjük a tetejét. Mehet be a sütőbe 20-25 percre míg aranybarna nem lesz. 

Szeleteljük és tálalhatjuk is.



Mint mindenki másnál, nálam is a főételek között van a töltött káposzta, viszont én szoktam sokszor év közben is csinálni, mert egyszerűen függő vagyok... :D Azt viszont be kell vallanom, hogy sokáig kerestem a megfelelő tölteléket és rengeteget kísérleteztem mire ez a mai recept megszületett! :Ddd És hát akkor szabolcsi rokonaim előtt tisztelegve, (ahol harakiriztek majdnem mikor vega lettem :D) ma egy szabolcsi jellegű töltött káposztát hoztam, amiben a különbség annyi, hogy a káposzta nem savanyított, és az egész egy paradicsomos alapra épül.

Töltelékem 3 féle gomba, dió és persze a jó öreg kukoricadara lesz.


Hozzávalók kb. 2-3 adag:


Fejes káposzta | 1 nagyobb

Ördögszekér gomba | 100g

Laska | 250g

Bio csiperke | 250g

Vöröshagyma, finomra aprítva | 2

Fokhagyma, reszelve | 2

Kukoricadara | 2 ek

Dio, finomra zúzva | 2-3 ek

Passzírozott paradicsom | 0.5 l


Először a töltelékkel kezdünk foglalkozni, ehhez nagyon jó ha van otthon egy robotgépünk amivel könnyedén felapríthatjuk a gombákat, de persze késsel sem lehetetlen. :)

Ha ezzel megvagyunk, egy serpenyőben olajat hevítünk és elkezdjük pirítani (ezt jobb ha több részletben csináljuk). Ha kész ugyanebben a serpenyőben, szintén olajat hevítek és lepirítom a hagymákat, majd hozzáadom a diót és gombákat. Együtt pirítom kb. 5 percig. A tűzről levéve ízesítem, sóval, borssal, füstölt paprikával, köménnyel. Kihűtöm, majd jöhet hozzá a kukoricadara és a tojás (opcionális, elhagyható vegán étrend esetén). Jól összekeverjük és a töltelékkel meg is vagyunk. 

Előkészítjük a káposztát, ami azt jelenti, hogy lobogó só vízbe dobjuk kb. 5-6 percre, így kicsit puhul ezáltal könnyebben tudjuk lefejteni a leveleket. Hagyjuk hűlni, majd a leveleket is főzzük 2-3 percig, majd egy konyharuhára pakoljuk ki pihenni. A torzsát kivagdossuk, és szépen beletöltjük a gombás tölteléket és gombócokat hajtogatunk belőlük. 

 A maradék káposztát vékonyan felszeleteljük. Jöhet az összeállítás. Egy lábosban készítek egy pörkölt alapot (szintén füstölt paprikával), és ha kissé kihűlt, erre kezdem el pakolni a hozzávalókat. Először a szeletelt káposztából jön egy réteg, majd ráhelyezem a gombócokat. Én itt még fűszerezem egy adagot mindenből egy csipet (só, bors, füstölt paprika, kömény).

Jöhet a maradék szeletelt káposzta. A passzírozott paradicsomba teszek 1 ek. nádcukrot, majd ezt is hozzáadom. Felhúzom 3 dl alaplével és 3-4 dl vízzel, hogy épp hogy ellepje. 

Lefedve alacsony lángon kb. 1,5 órát főzöm.

Tejföllel, friss kovászos kenyérrel ideális.


Egi!!!

Megjegyzések