Tarhonyás Szejtán

 


A minap megint úgy ébredtem, hogy ennék valami igazán magyaros, fűszeres cuccot, így egy tök király recept alapján gondoltam, “átvegásítok” egy kaját nektek. Mondjuk lehet, most már a pokol tüzén fogok égni a sok húspótló miatt, de most lerántom magamról a leplet! Igen!! A szejtánt kifejezetten szeretem!!:D

Szóval nézzük csak meg ezt a vörösboros tarhonyás szejtánt!


Hozzávalók:


Rusztikus tarhonya | 1,5 bögre

Szejtán, pácolva | 300g

Vöröshagyma | 1

Paradicsom | 1

Tv paprika | 1

Kömény | 1 tk

Paradicsompüré | 1 ek

Füstölt őröltpaprika | 1 ek

Só és bors | ízlés szerint

Vörösbor | 100ml +egy kevés a páchoz

Kovászos uborka


Tetejére: friss petrezselyem, tejföl opcionális

Egy bográcsban olajat hevítünk

(Lehet lábosban is persze bent). A vöröshagymát és a fokhagymákat finomra aprítjuk, és hozzáadjuk, majd lepirítjuk 4-5 perc alatt. Erre megy a paradicsompüré, amit szintén lepirítunk. Egy paradicsomot cikkekre vágunk, eltávolítjuk a héját, felkockázzuk, és mehet bele a bográcsba. Egy tv paprikát kimagozunk, apró kockákra vágjuk és szintén hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés vizet öntünk rá, és megvárjuk, amíg elpárolódik. A vízzel ezt megismételjük még egyszer.

Ha ez is elpárolgott kissé, akkor az összetépkedett szejtánt szintén rárakjuk az alapra, majd erősen pirítani kezdjük.

Mehet bele só, bors és egy kevés őrölt kömény. Amikor a szejtán kissé elkezd pirulni, öntünk hozzá egy pohár vizet, majd forraljuk tovább. Ebből a folyamatból csinálunk 2-3 kört, és ezek után pedig jöhet a fűszerpaprika, alapos elkeverés és annyi víz, hogy könnyebb pörköltszaft állaga legyen.

Mikor már majdnem teljesen kész, beleszórjuk a két bögre tarhonyát. Három bögrényi vizet öntünk hozzá, és 20-25 perc alatt készre főzzük, de nagyon figyeljetek rá, hogy ne égjen le.

Erős paprikával, koviubival és akár egy nagy kanál tejföllel tálaljuk.  

Megjegyzések